Albanija se povlači iz „mini Šengena” ako ne bude važio za Prištinu

Ministar spoljnih poslova Albanije rekao je da je princip Albanije da „ni pod kojim uslovima neće donositi odluke o olakšicama bez Kosova“

Albanija će se povući iz balkanskog „mini Šengena”, ako Priština ne bude uključena u tu saradnju, kaže albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj. „Premijer Albanije Edi Rama imao je suštinski uslov, koji neće biti predmet pregovora, a to je da ukoliko Kosovo bude isključeno iz te saradnje, Albanija se odmah povlači”, rekao je Cakaj u intervjuu za KTV, prenosi Tanjug.

On je, kako navodi Koha ditore, naglasio da je „Kosovo crvena linija za Albaniju u odnosima sa Zapadnim Balkanom”, prenosi Kosovo onlajn. Cakaj je dodao da je princip Albanije da „ni pod kojim uslovima ne treba donositi odluke o olakšicama bez uključivanja Kosova”. Cakaj je smatra i da bi termin „mini Šengen” trebalo da se promeni.

„To je bio trilateralni sastanak Edija Rame, Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva, nakon prethodnih sastanaka. Uskoro se očekuje da imamo sastanke sa Crnom Gorom i Hrvatskom, s Hrvatskom i Kosovom, i tako dalje. To neće biti trilateralna inicijativa”, tvrdi Cakaj i dodaje da su Priština, Podgorica i Sarajevo pozvani da se pridruženi inicijativi”.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tanja Valić

 

Izvor Politika, 23. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u