Američki ministar pravde optužen da Boga pretvara u „Trampovog saučesnika“

Ministar pravde Vilijam Bar stao je u zaštitu „tradicionalnih moralnih i porodičnih vrednosti“ zbog čega su odmah usledili napadi

Otvoren je novi front u američkom političkom i ideološkom građanskom ratu. Ministar pravde Vilijam Bar, koji je istovremeno i državni tužilac, javno je uzeo u zaštitu „tradicionalne moralne i porodične vrednosti“. Zbog toga je odmah u nekim američkim medijima bio nazvan bitangom i optužen da je time pokušao da odvuče pažnju od problema svoga bosa Donalda Trampa. Čak je osumnjičen da Boga pokušava da pretvori u „Trampovog saučesnika“.

Bar je katolik i „aktivni vernik“, a sve je počelo od toga što ga je Notrdamski katolički univerzitet iz Indijane pozvao da održi predavanje o verskim slobodama u SAD. On je prihvatio poziv i onima koji su došli da ga slušaju prvo rekao da su još „očevi osnivači“ Amerike smatrali da je najviše ugrožavaju „spoljni neprijatelji“, pa nastavio:

„Centralno pitanje u dužoj perspektivi ipak se svodilo na to hoćemo li biti u stanju da upravljamo svojom slobodom. Mogu li građani slobodnog društva sačuvati moralnu disciplinu i blagorodstvo koji su neophodni za opstanak slobodnih institucija?

U nastavku je citirao ove reči drugog predsednika SAD Džona Adamsa: „Mi nemamo vladu koja bi bila u stanju da se nosi sa ljudskim strastima koje ne bi obuzdavali moral i religija. Naš Ustav je pisan samo za moralne i pobožne ljude. On je potpuno nepodesan za upravljanje drugačijim ljudima“. Bar je u ovom kontekstu ukazao da da se hrišćanski pogled na svet oslanja na „dve velike zapovesti“ – na poštovanju Boga i ljubavi prema bližnjima, i upozorio: nije se pojavilo i ne postoji ništa što može da ih zameni ni u današnje vreme koje mnogi na Zapadu nazivaju posthrišćanskim.

Trampov ministar je u nastavku ocenio: „U našoj zemlji se religija našla pod opsadom. To nije urušavanje već njeno organizovano razaranje. Protivnici religije i njihovi saveznici-progresisti mobilisali su sve snage u mas-medijima, popularnoj kulturi, industriji zabave i školskim ustanovama za neprestane napade na religiju i tradicionalne vrednosti“. Bar je posebno ukazao da je paradoks cele situacije u tome što je u SAD „sam sekularni projekat postao religija koja se ispoveda sa religioznim žarom, a već ima i svoju inkviziciju i anatemisanje“.

Upozorio je da savremena `makroetika` – za razliku od hrišćanske `mikroetike` koja je okrenuta spasavanju duše pojedinca preko vere i samousavršavanja – prevaljuje na državu i društvo sve troškove ličnog nemorala i neodgovornosti. Još je dodao: „Sada se za nametanje moralnog relativizma koriste i zakoni. Epicentar borbe protiv verskih sloboda premestio se u naše (visoko)školske ustanove. Merilo moralnosti više nije lično držanje već privrženost političkim idejama. Sada se pohvale za `visoku moralnost` mogu sticati i učešćem u demonstracijama“. Ukazao je da se religija atakuje iz tri pravca: preko školskih programa, dostupa finansiranju i prisiljavanja na `sekularnu ortodoksiju.

Na Bara je odmah udario liberalni dnevni list Njujork tajms koji je, iz pera nobelovca Pola Krugmana, objavio: „Bog je sada postao Trampov saučesnik i jatak. Naš Ustav garantuje slobodu vere, a ta sloboda uključuje i slobodu nepripadanja nijednoj religiji. Rasna i verska netrpeljivost postale su poslednje utočište bitangi“. Još dalje je otišao poznati američki stručnjak za političku etiku – Ričard Pejnter – koji je Bara je čak nazvao „pravim Gebelsom“.

Poslednja anketa je pokazala da sada 26 odsto Amerikanaca sebe smatra ateistima, agnosticima i `neopredeljenim`, a 65 odsto hrišćanima, pri čemu je katolika duplo manje nego protestanata. Tramp je protestant-prezviterijanac. Njemu je rejting-agencija Moody’s – na bazi čisto ekonomskih pokazatelja – predvidela uverenu i laku pobedu na predsedničkim izborima u novembru 2020.

 

Naslovna fotografija: Win McNamee/Getty Images

 

Izvor Fakti, 23. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u