EU upozorava Beograd na sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

Brisel je nezadovoljan razvojem događaja i poručio je kako EK pomno prati pregovore Srbije i Rusije o sklapanju sporazuma sa EEU

Kao što smo izvestili, ruski premijer Dmitrij Medvedev je tokom posete Beogradu 19. oktobra najavio potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. Potpisivanje sporazuma će se obaviti 25. oktobra u Moskvi. Prema njegovim riječima, ovaj će sporazum Srbiji pružiti pristup tržištu od 180 miliona potrošača.

No, Brisel je prilično nezadovoljan razvojem događaja i poručio je kako Evropska komisija pomno prati pregovore Srbije i Rusije o sklapanju sporazuma o zoni slobodne trgovine sa EEU i očekuje da će Beograd svoju spoljnu politiku uskladiti s linijom Evropske unije. To je juče, 22. oktobra, izjavila portparolka EU Maja Kocijančić.

“Od Srbije se očekuje da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku postupno uskladi sa zajedničkom politikom Evropske unije”, rekla je Kocijančić za Euraktiv. Prema njenim riječima, Srbija formalno ima pravo sklapati sporazume s trećim zemljama ili organizacijama prije ulaska u Evropsku uniju.

„U kontekstu pregovora o pristupanju Srbija je dužna raskinuti sve bilateralne trgovinske sporazume na dan pristupanja. Odustajanje Srbije od sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama nije novi uslov i to je opšte pravilo koje se odnosi na sve kandidate za pristupanje Evroskoj uniji“, naglasila je Maja Kocijančić.

Prema podacima koje je dala Kocijančić, EU je najveći trgovinski partner u Srbiji, jer međusobna trgovina čini 63 odsto ukupne robne razmjene Srbije, dok trgovina s Rusijom čini manje od 10% godišnje trgovinske razmjene zemlje. No, ruska strana navodi kako Srbija s ovim statusom postaje karika koja povezuje Evropsku uniju i EEU, te da Rusija ne vidi nikakav problem u ulasku Srbije u Evropsku uniju.

 

Autor L.R.

 

Izvor LOGIČNO, 23. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u