Guri: Nemam veze s ubistvom braće Bitići, rezolucija je pritisak na Srbiju

„Moguće je da se cela ova priča ponovo poteže, a u kontekstu novih političkih pritisaka na našu državu i predsednika.“ izjavio je Guri

Pritisak na mene, da sam učinio nešto što nisam – se nastavlja. Apsolutno sam čist i nemam razloga za strah i brigu. Sa tim zločinom nemam nikakve veze, niti sam ga naredio, niti počinio. Ne znam ni ko je i iz kojih razloga to uradio. O svemu ovome sam više puta davao izjavu i u Tužilaštvu za ratne zločine. Istragu o tim događajima vodio je i američki FBI i nije utvrdio moju krivicu.

Ovako za Novosti nekadašnji prvi čovek srpske Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, komentariše najnoviju rezoluciju Predstavničkog doma Kongresa kojom se traži od Srbije da reši ubistvo trojice braće Bitići, odnosno da naša vlada postavi kao prioritet krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za zločin.

Amerikanci sa likvidacijom Iljira, Agrona i Mehmeta Bitićija već duže vreme povezuju Radosavljevića, i u pomenutoj deklaraciji navode da on radi kao konsultant firme u Beogradu, da je visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Moguće je da se cela ova priča ponovo poteže, a u kontekstu novih političkih pritisaka na našu državu i predsednika. Nisam više aktivan u organima Srpske napredne stranke i samo sam običan član – zaključuje Guri, kome je, zajedno sa porodicom, zabranjen ulazak u SAD.

Podsećamo, braća Bitići došli su iz SAD u vreme agresije NATO na SRJ kako bi se pridružili paravojnoj formaciji „Atlantska brigada“ koja je okupljala oko oko 400 dobrovoljaca, mahom Amerikanaca albanskog porekla, a koji su se na Kosovu borili u sastavu OVK. Uhapšeni su prilikom nelegalnog pokušaja ulaska u Srbiju zbog čega su osuđeni na 15 dana zatvora.

Pušteni su 8. jula 1999. godine, tri dana pre isteka kazne, ali su navodno odvedeni u bazu Posebnih jedinica policije kod Petrovog Sela i tu ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, vezanih ruku i sa prostrelnim ranama na potiljku. Zbog sumnje da su mučili Iljira, Agrona i Mehmeta i povredili njihovo pravo na pravično suđenje, protivpravno ih lišili slobode o odveli u kamp u Petrovom selu, sudilo se Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, bivšim pripadnicima MUP Srbije, ali su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Ipak, u rezoluciji Predstavničkog doma tvrdi se da naše vlasti nisu nikada optužile osobe koje su bile deo u lancu komandovanja MUP Srbije i u tom smislu, osim Radosavljevića, pominju se i tadašnji ministar policije Vlajko Stojiljković i načelnik resora Javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, koji posle presude u Hagu služi kaznu u Nemačkoj.

 

Autor Z. Uskoković 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub 

 

Izvor Novosti, 23. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u