Junker: Evropljani izumiru, biće nas sve manje

„Mi izumiremo. Nećemo nestati, ali biće nas sve manje“, upozorio je Junker

Odlazeći predsednik EK Žan-Klod Junker upozorio je da Evropa slabi demografski, ekonomski i politički, kao i da sama mora da se bori protiv nacionalizma. Junker je u poslednjem govoru pred EP u svojstvu šefa EK ocenio da je najveći evropski uspeh i najveća tekovina činjenica da se u Evropi očuvao mir.

„Šta je budućnost Evrope? Mi smo najmanji kontinent. Većina Evropljana to uopšte ne zna. Mi smo vrlo mali, kao evropski kontinent“, rekao je u utorak Junker. Politika, dodaje, mora da se poveže sa demografijom i geografijom. „Mi izumiremo. Nećemo nestati, ali biće nas sve manje. Na početku 20. veka Evropljani su činili 20 odsto svetske populacije. Na kraju ovog veka biće samo od 10 milijardi ljudi na Zemlji. Evropljani će činiti samo četiri odsto“, upozorio je on.

Evropa će, po njegovim rečima, izgubiti i ekonomsku moć i za nekoliko godina nijedna evropska zemlja neće biti članica Grupe sedam najrazvijenijih država, navodi se u saopštenju na sajtu predsednika EK. S obzirom na ovaj nepovratan razvoj događaja, vara se onaj ko misli da je došao momenat da se manje priča u evropskim a više u nacionalnim okvirima. „Evropa znači mir. Evropa znači i snagu, s obzirom na opadajući uticaj koji imamo u svetu“, naveo je Junker. On se zalaže za to da se i po pitanjima spoljne politike kvalifikovanom većinom odlučuje u Savetu.

„Odlazim sa funkcije – ne tužan, ali ne ni preterano srećan – sa osećajem da sam se pošteno trudio. A bilo bi bolje kad bi se svi pošteno trudili“, rekao je on. On je rekao i da je ponosan na to što je dugo bio deo veće celine, „važnije od svih nas“. „Čuvaj se, Evropo. I bori se protiv glupog i ograničenog nacionalizma. Živela Evropa“, zaključio je Junker.

 

Naslovna fotografija: Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS

 

Izvor Tanjug/B92, 23. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u