EP rezolucijom priznao grešku EU u vezi s Albanijom i S. Makedonijom

Rezolucija napominje da moguća reforma procesa proširenja ne bi trebalo da ometa zemlje koje su ispunile uslove za otvaranje pristupnih pregovora

Evropski parlament je sa 412 glasova „za”, 136 „protiv” i 30 „uzdržanih” usvojio rezoluciju u prilog otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. „Politika proširenja EU bila je najefikasniji spoljnopolitički instrument Unije, a dalja razgradnja te politike može dovesti do sve nestabilnije situacije u neposrednom susedstvu EU”, upozorava rezolucija.

Usvojenom rezolucijom Evropski parlament izražava razočaranje neuspehom EU da zbog blokade Francuske, Holandije i Danske otvori pristupne pregovore Albanijom i Severnom Makedonijom koje su, kao ocenjuje Evropski parlament, ispunile uslove za novi korak na putu evropskih integracija.

Naglašava se da je takva odluka „strateška greška”, da štetno utiče na kredibilitet EU i šalje negativan signal zemljama kandidatima u vezi dobrosusedskih odnosa kao i da otvara vrata uticaju drugih igrača u regionu.

„Integracija zemalja koje ispunjavaju uslove pomaže EU da održi svoju međunarodnu ulogu i zaštiti svoje interese, a napredak na putu ka EU takođe ima transformišući efekat na same zemlje kandidate”, stoji u tekstu usvojene rezolucije, prenosi Tanjug.

Rezolucija napominje da moguća reforma procesa proširenja ne bi trebalo da ometa zemlje koje su ispunile uslove za otvaranje pristupnih pregovora. Dodaje da zemlje kandidate treba ocenjivati na osnovu „sopstvenih zasluga i objektivnih kriterijuma”, a na osnovu unutrašnjih činilaca pojedinih država članica.

 

Naslovna fotografija: Frederick Florin/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 24. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u