Palmer: Normalizacija odnosa BG i PR među glavnim prioritetima SAD

„Odluka ES da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom je obeshrabrujuća i pogrešna“, izjavio je Palmer

Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD Metju Palmer ocenio je da je Evropska unija (EU) odbijanjem da počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom poslala lošu poruku Srbiji i Kosovu da dogovor ne mora da znači i evropski put, prenosi Glas Amerike (VOA). Palmer je rekao da su ciljevi SAD i EU, kada je reč o rešavanju pitanja Kosova isti, ali da drugačije poruke šalju pojedine članice EU.

„Mi smo tu, podržavamo proces i ohrabrujemo strane da postignu taj dogovor. Međutim, želimo i da budu svesni šta im se nudi, zašto je važno da postignu sporazum o normalizaciji. To je, iskreno, jedan od razloga što je odluka Evropskog saveta da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom toliko obeshrabrujuća. Zato što šalje pogrešnu poruku i Beogradu i Prištini, a to je da možete da uradite teške stvari, da donesete teške odluke, da postižete kompromis, ali vam i dalje može biti odbijen put napred ka Evropi”, rekao je Palmer, prenosi Beta.

Ovakva situacija, zaključuje Palmer, omogućava Rusiji, Kini i drugim akterima da pojačaju svoj uticaj na Balkanu.

„Primarni cilj Rusije je da spreči evroatlantske integracije regiona, da ga drži podeljenim, slabim i zavisnim od političke podrške Moskve i gasa. Želi da spreči dogovor Srbije i Kosova, da BiH postane funkcionalna država, put Crne Gore i Severne Makedonije u NATO (…) Nepriznavanje statusa Kosova od strane Srbije je najveći adut koji Moskva ima u rukavu kada je reč o Srbiji”, smatra Palmer.

Interesi Kine na Zapadnom Balkanu su više komercijalni, a kao značajnog igrača na Balkanu Palmer vidi i Tursku, za koju kaže da region vidi kao „svoje dvorište”. Na pretresu Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, Palmer je govorio i o saradnji sa specijalnim izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom i kazao da njihov odnos vidi kao „partnerski, a ne podelu odgovornosti”.

On je rekao da se svakodnevno čuje sa Grenelom i da imaju zajedničku strategiju za rešavanje pitanja Kosova.

„Znam da je ambasador Grenel naročito zainteresovan da identifikuje komercijalne, poslovne i ekonomske podsticaje koji mogu da se iskoriste za postizanje napretka na političkom frontu. Veoma je aktivno angažovan sa stranama – liderima u Beogradu i Prištini i poslovnim zajednicama da bi se podstakle strane da idu napred u oblastima u kojima mogu da sarađuju i postignu kompromis o ekonomskim i komercijalnim pitanjima od kojih će koristi imati građani. To, međutim, ne otklanja potrebu za postizanjem političkog rešenja”, kazao je Palmer.

Ipak, posao na kojem dvojica diplomata rade trenutno je ograničen time što Kosovo nema vladu, napomenuo je Palmer i rekao da se nada da će vlada brzo biti formirana kako bi se nastavio dijalog sa Srbijom. „Očekujem da nova vlada na Kosovu radi na tome, ukine tarife, a Srbija da prestane da delegitimizuje Kosovo u međunarodnoj zajednici i stvori atmosferu za kompromis”, rekao je Palmer, prenosi VOA. Priština da ukine takse, Beograd da prestane s kampanjom u međunarodnim organizacijama

Jedan od glavnih prioriteta SAD koji ima značajan uticaj na čitav region i transatlantsku bezbednost jeste normalizacija odnosa Beograda i Prištine, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer.

U svedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbednosti, on je rekao da dok pregovori stoje, dve strane rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji da normalizuju odnose i krenu napred ka bezbednijoj i prosperitetnoj budućnosti.

„Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi takođe trebalo jasno da izloži građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima”, istakao je američki zvaničnik, preneo je Tanjug.

Palmer je dodao i da „Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

„Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa”, rekao je Palmer. On je dodao da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban kako bi postigla svoj strateški cilj, integracije u EU.

„Mi smo uvereni da je predsednik Aleksandar Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake, mi smo spremni da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom”, zaključio je Palmer.

 

Izvor Politika, 24. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u