Zašto je Tramp naprasno ukinuo sankcije Turskoj ili promena taktike

Prestajanjem pritiska na Tursku, Vašington će sada vršiti pritisak na Kurde, tako da sprovode provokativne napade na tursku teritoriju

Kako prenosi turska agencija Anadolu, Donald Tramp je u obraćanju novinarima u Bijeloj kući govorio i o sporazumu kojim je obustavljena turska operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije. Američki predsjednik Donald Tramp je potvrdio kako je izdao naredbu za ukidanje sankcija Turskoj nametnutih zbog operacije u Siriji. Tramp je istakao je da je Turska zaustavila operaciju nakon što je postignut sporazum sa Sjedinjenim Državama.

“Izdao sam naredbe ministarstvu finansija da ukine sankcije Turskoj nametnute 14. oktobra”, kazao je američki predsjednik i naglasio kako je na snazi primirje na sirijsko-turskoj granici, dodajući kako je već sada postalo trajno.

“Formirana je i bezbednosna zona od 32 kilometra”, rekao je Tramp, ne pojašnjavajući da sirijska vojska kontroliše veći dio granice s Turskom, a turske snage za sada ostaju samo u području između tal Abyada i Ras Al-Aina, odakle će se povući kada se uvjere da im iz Sirije više ne prijete kurdske YPG milicije, koje Ankara s pravom smatra ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je na jugoistoku zemlje u ratu s turskom državom.

Ukidanje američkih sankcija Turskoj slučajno se poklopilo s činjenicom da je prije toga Ankara potpisala memorandum o razumijevanju s Moskvom o Siriji. Trampova odluka može se tumačiti i  logikom američkog suprotstavljanja Rusiji u sirijskoj krizi, tvrdi ruski stručnjak i publicista Nikolaj Starikov.

“Turska se složila s prekidom neprijateljstava i složila se s Rusijom da uvede vojnu policiju u zonu od 30 kilometara koja se stvara na sirijsko-turskoj granici. U toj je situaciji nastavljati vršiti pritisak na Tursku potpuno besmisleno“, rekao je Starikov stručnjak za Sputnik. Prema Starikovu, Sjedinjene Države jednostavno mijenjaju taktiku.

„Danas se iz Vašingtona čuju glasovi kako vjeruju da se sve kurdske formacije neće povući iz ove zone. Drugim riječima, prestajanjem pritiska na Tursku, Vašington će sada vršiti pritisak na Kurde, tako da ostanu u ovoj zoni i sprovode provokativne napade na tursku teritoriju, što bi dovelo u sumnju cijeli proces oko kojeg su se složili predsjednici Rusije i Turske”, rekao je Nikolaj Starikov.

Kao što smo u više navrata pisali, 22. oktobra su Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan  u Sočiju usvojili memorandum o razumijevanju u deset tačaka. U njemu se posebno naglašava da od podneva 23. oktobra na sirijskoj strani granice s Turskom izvan zone operacije “Izvor mira” ulazi ruska vojna policija i sirijska pogranična straža, koji će olakšati povlačenje kurdskih snaga. Povlačenje kurdskih jedinica trebalo bi biti završeno u roku od 150 sati.

Nakon toga će rusko-turske patrole započeti rad na dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku operativnog područja “Izvor mira”, osim grada Kamišlija. Američki predsjednik Donald Tramp naložio je ministarstvu finansija da ukine sve sankcije uvedene protiv Turske u vezi s vojnom operacijom protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije.

“Pet dana ste vidjeli da primirje koje smo dogovorili s Turskom na sirijskoj granici i prošlo je vrlo dobro, bolje od bilo kakvih očekivanja. To je bio rezultat koji smo postigli mi, Sjedinjene Države, i nijedna druga zemlja”, rekao je Tramp.

Sada treba pratiti što će činiti Kurdi na sjeveru zemlje. Dmitrij Peskov je rekao da će se ruska i sirijska vojska, ako kurdske milicije ne budu poštovale dogovor, povući i prepustiće ih da se direktno suoče s turskim snagama i islamističkim militantima, kojih Ankara na raspolaganju ima oko 14 000 i svi su motivisani za „osvetu nad Kurdima“.

 

Autor Saša F.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Jonathan Ernst

 

Izvor logicno.com, 24. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u