Fond za humanitarno pravo napao Ministarstvo odbrane zbog knjige generala Pavkovića

Odgovarajući na primedbe, MO je saopštilo je da s ponosom predstavlja ediciju „Ratnik“ i da će u njoj budući istoričari pronaći vrednu građu

Knjiga penzionisanog generala Nebojše Pavkovića Miris baruta i smrti na KiM 1998, koju će Ministarstvo odbrane predstaviti na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, bila je povod da se u javnosti još jednom pokrene pitanje odnosa državnih institucija prema osuđenima za ratni zločin. Osim predstavljanja knjige bivšeg komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije, koji u zatvoru u Finskoj služi kaznu od 22 godine, izrečenu pred Haškim tribunalom za zločin nad Albancima na Kosovu, ministarstvo će na sajmu prirediti i tribinu „Iskustva iz dejstava u toku NATO agresije – pamtimo knjigom”.

Kao učesnici najavljeni su komandant Prištinskog korpusa VJ Vladimir Lazarević, u Hagu osuđen na 14 godina zatvora za deportacije i prisilno premeštanje albanskog stanovništva tokom sukoba na Kosovu, kao i penzionisani komandanati Vojske Jugoslavije (VJ) odnosno Vojske Srbije (VS) Božidar Delić i Ljubiša Diković, te general Vinko Pandurović, osuđen za ratni zločin nad muslimanima u BiH.

Fond za humanitarno pravo ocenjuje da Ministarstvo odbrane finansiranjem knjiga i organizovanjem tribina na kojima će govoriti i osuđeni za ratne zločine, demonstrira privrženost politici koja je dovela do brojnih zločina na teritoriji Jugoslavije i negira činjenice utvrđene i pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu. Fond dodaje da je to ruganje žrtvama zločina i poziva institucije Srbije da „prestanu da promovišu i rehabilituju osuđene ratne zločince”, preneo je Tanjug.

Odgovarajući na ove primedbe, Ministarstvo odbrane saopštilo je da s ponosom predstavlja ediciju Ratnik i da su ta dela prilika da budući istoričari pronađu vrednu građu, kao i da ne vide nijedan razlog da se Srbija stidi borbe svog naroda.

Srbija je dugo ćutala o NATO agresiji dozvoljavajući drugima da pišu njenu istoriju, a edicija Ratnik, u kojoj su sabrana sećanja ratnih komandanata, doprinose istini o borbi tokom NATO bombardovanja, dodaje se u saopštenju u kojem se javnost poziva da pročita knjigu Nebojše Pavkovića pre nego što donese sud, prenosi Tanjug.

Ovo, inače, nije prva knjiga osuđenog generala. Ranije je, takođe, u okviru edicije Ratnik Ministarstva odbrane predstavljen ratni dnevnik Treća armija 78 dana u zagrljaju Milosrdnog anđela kada se video porukom obratio i sam Pavković.

 

Naslovna fotografija: EPA PHOTO EPA/SRDJAN SUKI/SS/BW

 

Izvor Politika, 25. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u