Kako su Erdogan i Putin ostavili Kurde kratkih rukava

Kurdima je ostavljena slabašna nada da će moći zadržati samoupravu makar na delu teritorije koju su dosad kontrolisali

Nakon što ih je Donald Tramp ostavio na cedilu pred turskom ofanzivom, sirijske Kurde ni Vladimir Putin nije zaštitio kad je sa Redžepom Tajipom Erdoganom pregovarao o njihovoj sudbini. Ruski i turski predsednik su se tim dogovorom postarali za svoje interese, ponešto je ponuđeno i sirijskom lideru Bašaru el Asadu, dok je Kurdima ostavljena slabašna nada da će moći zadržati samoupravu makar na delu teritorije koju su dosad kontrolisali.

Jedini dobitak za Kurde je to što je naloženo njihovo povlačenje samo s onog dela sirijsko-turske granice za koji je Erdogan isprva tražio da bude očišćen u dubini od 32 kilometra. Taj potez, buduća „bezbedna zona”, između Tal Abijada i Ras el Ajna, dugačak je oko 120 kilometara. Nakon što je turska operacija u Siriji počela, Erdogan je objavio da će njegova armija ipak zauzeti i širi pojas, od 440 kilometara, ali je od toga barem privremeno odustao tokom razgovora s Putinom.

Šta će se desiti s ostatkom oblasti u rukama Kurda, uključujući i naftna polja koja će biti među ključnim polugama za uticaj u poratnoj Siriji, sporazumom nije precizirano. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je, javlja Sputnjik, saopštilo da bi nafta trebalo da pređe pod kontrolu Asadove vlade, ali ne i da je utanačeno da se to dogodi. Za sirijsku naftu će se još neko vreme pitati i SAD. One su poručile da njihovi vojnici, koji su s Kurdima oslobađali taj kraj od Islamske države, do daljeg neće otići odande jer je, kako navode, nužno da sačuvaju naftu od terorista i „ostalih grupa koje bi taj prihod mogle iskoristiti za svoje maligne aktivnosti”, ko god sve da se pod tim podrazumeva.

I „političko jedinstvo” se može tumačiti na nekoliko načina. Ali, odredba sporazuma prema kojoj Rusija i Turska ostaju posvećene takvom „jedinstvu” Sirije ne sluti dobro po želje Kurda da imaju ikakvu autonomiju. Kurdske trupe će, kako su se usaglasili Putin i Erdogan, za sobom ostaviti i Manbiž i Tal Rifat, gde su prethodno pustile Asadove jedinice kako bi ih one zaštitile od turske ofanzive. To se naposletku ispostavilo za puko odlaganje povlačenja.

Da li će se Asadova vojska zadržati tamo gde je ušla, još jedno je pitanje na koje sporazum ne odgovara izričito. Nije naznačeno ništa ni za sirijske pobunjenike koji su učestvovali u turskoj ofanzivi na Kurde. U tekstu se navodi samo to da će zajedničke patrole ruskih i turskih snaga patrolirati područjem iz kojeg se Kurdi povlače.

Prisustvo pobunjenika u sirijskom „političkom jedinstvu” tiče se i proturskih opozicionih grupa u provinciji Idlib, koja sporazumom nije obuhvaćena. Asad je pred sastanak Putina i Erdogana, kao da pokušava obojici, naročito šefu Kremlja, da pošalje poruku pred razgovor u kojem neće učestvovati iako se odnosi na budućnost države čiji je predsednik, otišao u deo Idliba koji su njegove trupe stavile pod svoju kontrolu i za turskog predsednika kazao da je „kradljivac”.

Ni stavka Putinovog i Erdoganovog dogovora prema kojoj će se Rusija i Turska pridržavati Sporazuma iz Adane ne otklanja sve Asadove dileme. U Adani je pre 21 godinu dogovoreno da će Sirija garantovati da navodne terorističke grupe s njene teritorije neće ugrožavati Tursku, pri čemu se mislilo na Radničku partiju Kurdistana, za koju vlasti iz Ankare tvrde da je i dalje povezana sa sadašnjim kurdskim trupama. „Adana” je Turskoj davala pravo da, ako opasnost po nju ipak postoji, pošalje vojsku pet kilometara unutar južnog suseda, ali joj je i nalagala da se tu ne zadržava dugo. Primenjeno na trenutnu situaciju, pre svega glede toga koliko još turska armija može ostati u Siriji, taj aranžman bi u Ankari i Damasku mogli tumačiti na razne načine.

Asad je izgubio time što je njegov saveznik, Rusija, legalizovao prisustvo neprijatelja njegovog režima, Turske, na sirijskoj teritoriji. Ali, verovatno neće izgubiti gradove koje je od Kurda preuzeo od početka turske ofanzive i možda Erdogan bude popustljiviji oko Idliba kako bi na drugoj strani očuvao tampon-zonu prema Kurdima. A njima ostaje da čekaju sledeći udar, koji sigurno stiže, i da vide mogu li još išta iskamčiti od Rusa i Amerikanaca.

 

Autor Vladimir Vukasović

 

Naslovna fotografija: MAXIM SHIPENKOV/AFP/Getty Images

 

Izvor Politika, 24. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u