Palmer pred Senatom otkrio plan Vašingtona za Srbiju

On je pred Odborom za spoljne poslove poručio da je među prioritetima SAD na Balkanu normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Vašington želi da otrgne Balkan iz „zagrljaja Rusije“, uvuče zemlje regiona u NATO, a Beograd i Prištinu natera da stave pečat na međusobno priznavanje. U ostvarenju ovih ciljeva, SAD spremaju čitav „arsenal“ novih ucena, usmerenih pre svega ka Srbiji, među kojima je i rezolucija o slučaju braće Bitići, usvojena pre nekoliko dana u Predstavničkom domu Kongresa. Upravo o ovoj strategiji govorio je i Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan. On je u sredu, u svedočenju pred Odborom za spoljne poslove Senata i pododborom za Evropu, poručio da je među prioritetima SAD na Balkanu normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Palmer je rekao da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, ali i opomenuo Beograd da prekine kampanju „delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici“: „Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznavanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa.

Zvaničnik SAD dodao je da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban kako bi ušla u EU. „Uvereni smo da je predsednik Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake, spremni smo da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom“ – zaključio je Palmer, koji je rekao da će na tome raditi zajedno sa Ričardom Grenelom, novoimenovanim specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog.

SAD su, prema rečima Palmera, spremne da uz pojačano političko angažovanje, ali i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, pomognu stranama da dođu do sporazuma. Uputio je i kritike EU zato što blokadom Severne Makedonije i Albanije šalje lošu poruku i Beogradu i Prištini da, ma kakve god teške odluke da donesu, neće se približiti evropskom društvu. Ovakva situacija, po Palmeru, omogućava Rusiji, Kini i drugim akterima da pojačaju svoj uticaj na Balkanu:

– Primarni cilj Rusije je da spreči evroatlantske integracije regiona, da ga drži podeljenim, slabim i zavisnim od političke podrške Moskve i gasa. Želi da spreči dogovor Srbije i Kosova, da BiH postane funkcionalna država, put Crne Gore i Severne Makedonije u NATO. Nepriznavanje statusa Kosova od strane Beograda je najveći adut Moskve kada je reč o Srbiji.

Po njemu, interesi Kine na Zapadnom Balkanu više su komercijalni, a kao značajnog igrača prepoznaje i Tursku, za koju kaže da region vidi kao „svoje dvorište“. Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović objašnjava da su pritisci koji dolaze iz Vašingtona deo šire strategije:

–  Cilj je da Srbija bude izložena pojačanim međunarodnim pritiscima iz SAD, ali i iz Brisela, kako bi priznala samoproklamovanu državu Kosovo. Suzana Grubješić, spoljnopolitički analitičar, kaže za Novosti da „slučaj braće Bitići opterećuje srpsko-američke odnose dve decenije i da je donošenje rezolucije znak da nikada neće odustati od traženja rešenja“:

–  Pošto postoji opasnost da se i ovaj slučaj iskoristi kao dodatni pritisak na Srbiju u svetlu rešavanja kosovskog problema, potrebno je izbeći zamku politizacije i pružiti uverljive dokaze da Tužilaštvo za ratne zločine intenzivno radi na otkrivanju počinilaca – kaže Grubješićeva. Na listi „večitih“ uslova SAD je i pronalaženje krivaca za paljenje ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.

DODIK: PALMER NE GOVORI ISTINU
Izveštavajući Senat o događajima u BiH, Palmer nastavlja praksu svojih prethodnika iz Stejt departmenta, po već uhodanoj matrici, bez identifikovanja stvarnih problema i odgovornih za te probleme. Ovako je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao na tvrdnje Palmera da je „Dodik glavna prepreka koji blokira sve što bi dovelo do napretka“.

– Palmerovo svedočenje pred Senatom nije istinito. Napredak Srpske i BiH, u našem je interesu, a ne primarno u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile – kazao je Dodik.

On je poručio Palmeru da, ako već ne želi da čuje šta legalno izabrani predstavnici naroda u BiH govore, treba da sluša bar svog predsednika, koji je rekao da „budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom“.

–  Ja ne radim ništa više od ovoga što je rekao Tramp – naveo je Dodik. (S. M.)

PAŽLjIVO SA PROMENOM GRANICA
Odgovarajući na pitanje u Senatu o razmeni granica kao mogućem kompromisu Beograda i Prištine, Palmer je rekao:

– Razumem argument o Pandorinoj kutiji, koji iznose neki kad se pomene promena granica. To je legitimna briga. I ako strane budu razgovarale o tim pitanjima, na tome ćemo morati da radimo, da bismo utvrdili da li je to rizik s kojim bismo mogli adekvatno da se nosimo.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor Novosti, 25. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u