Zapadne agencije o dopremanju S-400 i Pancir-S: Rusija želi da zadrži uticaj u Srbiji

Podsećajući na ratove u Jugoslaviji, AP napominje da je Srbija, kao „jedini ruski saveznik u regionu“ već dobila od Rusije šest aviona MiG-29

Zapadne agencije izvestile su o dopremanju sistema vazdušne odbrane iz Rusije u Srbiju radi učešća u vojnoj vežbi. Rojters u tome vidi naglašeno nastojanje Moskve da na svojoj strani zadrži svog tradicionalnog saveznika u vreme kada Beograd razvija veze sa NATO i EU. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će to biti prvi put da će sofisticirani divizion raketnog sistema S-400, zajedno sa baterijom „Pancir S“ učestvovati u jednoj vojnoj vežbi u inostranstvu, napominje Rojters i ocenjuje da se Rusija bori da zadrži Srbiju u okvirima svoje sfere geopolitičkog uticaja.

Ističe i da su dve zemlje ojačale obaveštajnu saradnju i prenosi da je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin nedavno rekao da Rusija i Srbija sprovode složene zajedničke operacije radi zaštite njihovih spoljnih interesa. Britanska agencija navodi i da se Srbija oslanja na Rusiju po pitanju KiM, da snadbevanje naše zemlje prirodnim gasom zavisi od Rusije, kao i da većinsko vlasništvo u „Naftnoj industriji Srbije“ ima ruski Gasprom. Rojters tvrdi i da su vežbe počele u sredu, ali da su objavljene tek u četvrtak.

Američka agencija AP je, takođe, izvestila o dopremanju najsavremenijih sistema vazdušne odbrane iz Rusije u Srbiju, ističući da Moskva pomaže svom savezniku Srbiji da ojača vojsku što, kako ocenjuje, povećava zabrinutost među balkanskim zemljama. Prenosi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sistem S-400 biti vraćen Rusiji posle vežbi, ali da je Srbija naručila Pancir. Podsećajući na ratove u Jugoslaviji devedesetih, AP napominje da je Srbija, koju opisuje kao „jedinog ruskog saveznika u regionu uprkos proklamovanom cilju pridruživanja EU“ već dobila od Rusije šest borbenih aviona MiG-29 i da očekuje isporuku jurišnih i transportnih helikoptera iz Rusije do kraja godine.

Ukazuje i na obećanje Beograda da se neće pridruživati NATO i da je odbio da se priključi sankcijama protiv Rusije, koje su uvedene zbog Ukrajine. AP napominje i da su ruske rakete, na putu ka Srbiji, morale da prelete preko vazdušnog prostora susednih država članica NATO što će, smatra agencija, verovatno pokretnuti pitanja u NATO-u.

 

Naslovne fotografije: Tulьskie novosti

 

Izvor Tanjug/B92, 24. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u