Beri Litučikaze: Da od Srba nije skriven Jasenovac, ne bi im se dogodila Oluja

Osnivač Instituta za Jasenovac ukazuje na činjenicu da se Hrvatska nigde ne pominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svetskom ratu

Beri Litučikaze kaže da Srbi moraju razotkrivanje istine o genocidu nad Srbima u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu shvate kao pitanje nacionalne bezbednosti.

Osnivač Instituta za Jasenovac objašnjava da istina o stradanju Srba od ustaša nije sakrivana ne bi nam se dogodile sve nesreće u ratovima devedesetih, uključujući i progon naroda iz Hrvatske i s Kosova. Lituči, univerzitetski profesor iz Bruklina koji je prvi u Americi, još 1997. godine, osnovao instituciju koja se bavi stradanjima Srba u NDH, kaže za današnje Novosti da se NATO nikada ne bi usudio da bombarduje našu zemlju da prethodno Srbi nisu satanizovani u celom svetu, delimično, kako navodi, i svojom krivicom.

Amerikanac, koji je 2005. uspeo da u Parku sećanja na Holokaust u Njujorku postavi Spomen-kamen posvećen stradalima u Jasenovcu, a 2019. i na stratištu Jadovno, navodi da se upravo pred očima celog sveta događa „velika i sramna revizija istorije, u kojoj zločinac i žrtve zamenjuju mesta“.

Lituči još navodi da su u Muzeju Holokausta u Vašingtonu, koji je otvoren 1993. godine, stradanja Srba relativizovana i poništena, dok je iz njega, dodaje, krenula priča o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Beri Lituči ukazuje i na činjenicu da se Hrvatska nigde ne pominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svetskom ratu i dodaje da Srbija treba da pokrene proces pred Međunarodnim sudom za ratne zločine protiv Zagreba.

On tvrdi i da sve žrtve hrvatskih logora imaju pravo i mogućnost da potraže odštetu za lične patnje pred međunarodnim sudovima, i ne sumnja da bi pravdu dobile, pišu Novosti.

 

Izvor Tanjug/B92, 27. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u