Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto svojih proizvoda bez plaćanja carina

Premijerka Ana Brnabić je u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana. Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi. Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina. Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka.

Prema sporazumu koji je danas potpisan, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije. Jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU bilo je i potpisivanje Fitosanitarnog sporazuma kojim se uređuje izvoz robe biljnog porekla u EAEU. Prošle godine robna razmena sa ovih pet zemalja članica Evroazijske unije bila je 3,4 milijarde dolara. Iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.

Premijerka Ana Brnabić rekla je novinarima nakon potpisivanja da je Sporazum između Srbije i Evroazijske ekonomske unije komplementaran evropskom putu Beograda.

„Mi imamo pod sporazumom o SSP-u pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i pojedinačnim zemljama do ulaska u EU. Tada moramo da raskidamo sporazume sa svim trećim zemljama i drugim organizacijama, do tada imamo pravo i u interesu Srbije je što više ovakvih sporazuma“, rekla je Brnabićeva.

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije ocenio da je sporazum važan za Srbiju i njenu privredu, i da ojačava poverenje između dve zemlje. Evroazijska ekonomska unija je osnovana 1. januara 2015. godine na ideju ruskog predsednika Vladimira Putina. Bruto društveni proizvod u EEU je 1,9 triliona dolara, odnosno 3,2 odsto svetskog BDP-a, dok je nezaposlenost 5,4 procenta.

Što se tiče političkih odnosa, za razliku od Evropske unije, svaka članica vodi svoju spoljnu politiku, koje su nekad u raskoraku – pre svega u odnosu prema Briselu i Pekingu.

 

Izvor RTS, 25. oktobar 2019.

 

SPORAZUM SA EEU NUDI NOVE MOGUĆNOSTI
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU donosi našim poljoprivrednim proizvođačima nove mogućnosti bescarinskog izvoza svojih proizvoda, prenosi Tanjug. Nedimović je za RTS naročito skrenuo pažnju na mogućnost izvoza voćnih rakija, i ovčijeg i kozjeg sira, kao i drugih proizvoda.

Prema njegovim rečima, ovčiji i kozji sir je roba dobrog kvaliteta koji ima dobru cenu i za kojim u Rusiji postoji velika tražnja. Time se stiču uslovi da ponude dobre subvencije za ovčarstvo. On ukazuje da je životni standard građana u Rusiji danas veći, kao i da su standardi kvaliteta neverovatni.

„Imamo mogućnost da možemo da plasiramo robu na tržište od 180 miliona ljudi. Postojaće oni koji žele da se „opare”, ali mi to moramo da sprečimo”, rekao je Nedimović. Kako je podsetio, više nikom ne pada na pamet da reeksportuje nektarine, jabuke ili druge proizvode nakon što je u proteklih 18 meseci bilo četiri, pet akcija u saradnji sa policijom i carinom. Nedimović je najavio i da bi izvoz junetine u Tursku trebalo da krene u utorak.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Vlada Republike Srbije

 

Izvor Politika, 27. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u