A. Apostolovski: Varljiva miholjska nedelja

Vojna vežba „Pravoslavni štit” i kineski voz, koji je stigao u Beograd istog dana kada je s neba sleteo gostujući S-400 bili su samo pokazna vežba

O čemu je razmišljao novi američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri dok je uručivao akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću? Svakako ne o tome da su obojica, u teget odelima, bili veoma slično dizajnirani.

Nekako u vreme kada je u Beograd zvanično aterirao doskorašnji zamenik ambasadora u Moskvi, poznat kao diplomatski specijalac koji je proveo 12 godina službujući u američkoj ratnoj mornarici, na vojni aerodrom u Batajnici sleteo je džinovski ruski transportni avion vazdušno-kosmičkih snaga An-124 „Ruslan”. Nosio je u utrobi famozni raketni sistem S-400 „trijumf”, oružje čije razmeštanje ili prodaja bilo kojoj zemlji na planeti predstavlja najvažniju svetsku vest.

Od ponedeljka, leteći preko vazdušnog prostora članica NATO-a, započela je tajna operacija preleta ruskih transportera koji su, u ponedeljak, dopremili hibridni artiljerijsko-raketni sistem „pancir S” koji je Srbija kupila. Ali nenajavljeni istovar sistema S-400 na srpsko tlo izazvao je senzaciju i pokrenuo niz spekulacija: hoće li ga Rusi vratiti, posle vojne vežbe „Slovenski štit 2019”, ili će se niz misterioznih geopolitičkih igara u svega dva dana nastaviti.

Naime, dvadeset četiri časa pre sletanja „Ruslana”, na Banjici je svečano obeležen Dan BIA, a na rođendan srpske tajne službe pristiglo je oko 60 šefova ili predstavnika špijunskog sveta iz inostranstva. Među njima je bio i direktor ruske spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin, prijatelj i saradnik Vladimira Putina iz peterburških dana, kada su zajedno radili u gradskoj upravi Sankt Peterburga, ključnog mesta za odabir kadrova koje će Putin voditi sa sobom, tokom uspinjanja do faraonske moći. Po logici stvari, teško je poverovati da se takav igrač, kao što je nekadašnji šef Državne dume, prekomandovan u tatu ruskih obaveštajaca, uželeo da u Beogradu seče tortu s Batom Gašićem i duva u svećice.

Tokom čitave prošle nedelje sijalo je sunce, a u varljivoj miholjskoj nedelji, pošto je ispratio ambasadora Godfrija, Vučić je svečano dočekao kineski voz s 500 tona tereta koji je od grada Đinana do Srbije putovao 30 dana, kroz Kinu, Mongoliju, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Mađarsku, sve do konačnog odredišta, Srbije. Voz koji je, prispevši u železničku stanicu „Novi Beograd”, presekao crvenu vrpcu, nosio je opremu za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte, jedne od strateških trasa na novom putu svile, kojim Si Đinping stvara novi megaprojekat u ime mudraca iz CK KP Kine, čime se širi moć drevnog crvenog carstva ka srcu Evrope.

Ambasador Godfri svakako nije razmišljao kako će se raspakovati i razmestiti nameštaj u rezidenciji, u danima strahovitog ubrzanja događaja koji, na prvi pogled, mogu sudbonosno odrediti budućnost Srbije i regiona. Neposredno uoči njegovog dolaska i volšebne pojave S-400, Predstavnički dom Kongresa, prvi put jednoglasno, usvojio je Rezoluciju 32, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva braće Bitići. U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja zavisi razvoj odnosa SAD i Srbije.

Ako se takva rezolucija može smatrati dodatnim pritiskom na Srbiju, posle dolaska novog Trampovog izaslanika za Kosovo Ričarda Grenela u Beograd, kada je Vučić lično pisao službenu belešku, stekao se utisak da se ruke prijatelja Grenela ne zadržavaju na Vučićevom ramenu, već kreću ka njegovom vratu. Ali ne da bi mu popravile kravatu.

Međutim, to može biti tek utisak, kao što su Amerikanci znali da će premijerka Ana Brnabić potpisati sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije. Ali umesto izvoza jabuka na tržišta Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana uvezli smo „pancir S”, uz promociju S-400. Zato je odgovor na pitanje da li se Srbija konačno okrenula Rusiji i Kini, a okrenula leđa Amerima i Briselu, još neizvesno, kao što je infantilno pitanje da li će se S-400 vratiti u Rusiju ili će ga baćuške zaboraviti, vadeći se da je bila gužva na aerodromu. Zato su miholjska leta varljiva. Pre će biti da su Amerikanci i Rusi ponovo izabrali Beograd za geopolitičku, diplomatsku i špijunsku eksteritoriju na kojoj će praviti različite dilove.

Ako i jednima i drugima nedostaje Rikova kafana iz klasika „Kazablanka”, kao skriveno mestašce gde će Putinovi i Trampovi izaslanici crtati nove sfere interesa, kako se stvari ne bi otrgle kontroli, a svet vratio u ledeno doba i pored globalnog zagrevanja, Srbija im se može učiniti idealnim mestom za takav ugostiteljski objekat. Ako smo u sferi filma, onda ovde treba pomenuti i „Trećeg čoveka”. Zove se Si Đinping i sigurno je da će predsednik Kine učiniti sve da zaštiti interese gigantskog projekta „Jedan pojas – jedan put”. Zato je Vučićev cilj da ta koprodukcija traje što duže i žanrovski se pretvori u sapunicu, umesto u horor, jer će zainteresovanost producenata za iznajmljivanje kafane biti proporcionalna našem opstanku na mestu vlasnika tog ugostiteljskog objekta.

Albanija i, naročito, Severna Makedonija pokazale su da igranje isključivo na jednu kartu ne donosi pobedu i stabilnost, već poniženje koje su im pružili Evropljani, te uglađeni i prozapadni predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski već preti Briselu da će se ponovio zvati Makedoncem. Dakle, Balkanci pozivaju Evropljane da se prizovu razumu i poštuju vrednosti koje toliko proklamuju.

Zato su vojna vežba „Pravoslavni štit” i dugo putovanje kineskog voza, koji je, gle čuda, stigao u Beograd istoga dana kada je s neba sleteo gostujući S-400 bili pokazna vežba. Kako za Srbe, tako i za komšiluk. Uostalom, ogromni transportni ruski avion je, dovozeći san svih rusofila, preleteo preko najmanje jedne NATO zemlje, a možda i tri. Oni su možda slepi kod očiju, ali nisu kod radara!

 

Autor Aleksandar Apostolovski

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Politika, 27. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u