Dačić: Srbi nikad nisu bili agresori

On je rekao da je srpski narod „uvek reagovao na nepravdu i nalazio se, čak i ako je to bilo na njegovu štetu, u prvim svetskim redovima u borbi za slobodu”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da Srbi nikad nisu bili agresori i da nikad nisu vodili osvajačke ratove, već da su uvek žrtvovali sebe, možda i više nego što je trebalo. Na svečanoj akademiji povodom 100 godina rada Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida (URMVI) Srbije, Dačić je rekao da je srpski narod „uvek reagovao na nepravdu i uvek se nalazio, čak i ako je to bilo na njegovu štetu, u prvim svetskim redovima u borbi za slobodu, protiv fašizma i imperijalizma”.

„Da li danas, 100 godina posle osnivanja vašeg udruženja, možemo da kažemo da su oni koji su poginuli ili ostali invalidi u Prvom svetskom ratu, to učinili uzalud i da li je država koju smo tada stvorili (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca) bila ono za šta su se naši ljudi borili ili su se borili za Srbiju”, upitao je Dačić.

On je kazao i da Holandija posle Prvog svetskog rata nije želela da izruči bivšeg nemačkog cara Vilhelma koji je, kako je rekao, „kriv za smrt milion Srba”, a da se „žestoko protivila” otvaranju pristupnih pregovora Srbije i EU dok Beograd ne uhapsi sve koje traži Haški tribunal, i ocenio da je reč „o dvojnim standardima”.

„Za nedelju dana mi dolazi u posetu holandski ministar spoljnih poslova, mi moramo sa njima da negujemo dobre odnose, a sećate se koliko su oni bili žestoko protiv (otvaranja) naših pregovora s EU dok ne uhapsimo sve naše ljude na listi za Haški tribunal. Da vas podsetim kakvi su to dvojni standardi, posle Prvog svetskog rata nemački car Vilhelm je pobegao u Holandiju i oni nikad nisu hteli da ga izruče, umro je u miru, on koji je kriv za smrt milion naših ljudi, zajedno s (austrougarskim vladarom) Francom Jozefom”, naveo je Dačić, prenosi Beta.

On je „odao priznanje” članovima URMVI Srbije što su, kako je rekao, „uspeli da se izbore da teroristička Oslobodilačka vojska Kosova ne bude primljena u Svetsku federaciju veterana” i ocenio da je to veliki uspeh te organizacije na međunarodnom planu.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova

 

Izvor Politika, 28. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u