Kolinda opet tvrdi da se rodila iza „Gvozdene zavese”

Predsednica Hrvatske ponovo je stranim medijima izjavila da je bila „devojka rođena s pogrešne strane Gvozdene zavese”

Predsednica Republike Hrvatske opet je izjavila da se rodila „iza Gvozdene zavese”.

– Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači – kazala je povodom primanja Fulbrajtove nagrade, te je – pa je kako prenose hrvatski mediji – opet izjavila da je bila „devojka rođena s pogrešne strane Gvozdene zavese”.

Kolinda Grabar-Kitarović i ranije je znala stranim medijima govoriti o svom traumatičnom detinjstvu „iza Gvozdene zavese”, poput skandala koje je izazivala izjavama o tome da se „u Jugoslaviji nije smela izjašnjavati kao Hrvatica”, da „nije mogla da bira između vrsta jogurta”, da je „morala da saopštava vlastima koliko će hleba biti potrebno iduće nedelje”. Deo o zabrani nacionalnog izjašnjavanja Hrvatom i Ekspres i niz drugih medija po Hrvatskoj osporili su kao besmislicu opsežnim popisima stanovništva iz SFR Jugoslavije na kojima se Hrvatima uredno izjašnjavalo više od 4 miliona građana. Pa i venčanim listom između Josipa Broza Tita i Jovanke Budisavljević iz 1952. u kojoj se Tito upisao kao „Hrvat”.

Deo o traumatičnom detinjstvu sa samo jednom vrstom jogurta Faktograf je osporio kao neistinu, pa i besmislicu s obzirom na to da je o tome govorila kao o navodnom osobnom iskustvu, na osnovu opširnih višedecenijskih dokumenata o mlekarskoj industriji u Jugoslaviji. Ispalo je da je domaća proizvodnja mlekarskih proizvoda tada bila neuporedivo snažnija od domaće danas, pa tako da je bilo i više vrsta različitih čak i voćnih jogurta.

Ali, šta sa novom izjavom o rođenju u odnosu na Gvozdenu zavesu? Ako znamo, da je predsednica rođena 1968. godine u Rijeci, tadašnja SR Hrvatska kao jedna od šest republika SFR Jugoslavije, je li ona zaista rođena „iza“ Gvozdene zavese, je li rođena s „prave” ili s „pogrešne” strane?

I, ako je možda rođena sa zapadne strane Gvozdene zavese, zar je moguće da predsednica Republike Hrvatske, parlamentarne demokratije koja je i članica EU i članica NATO, smatra da bi istočna strana Gvozdene zavese bila „prava”!? Ona strana po kojoj su ideološku disciplinu i strahovladu uterivali KGB, Štazi, Sekuritatea i slične tajne službe?

Vinston Čerčil je lično bio autor karte sa Gvozdenom zavesom posred Evrope na kojoj je Jugoslavija zaista označena kao jedna od zemalja „iza Gvozdene zavese”, odnosno sovjetskog područja uticaja, onoga što će se do 1955. pretvoriti u Varšavski pakt. Po toj karti Rijeka se zaista nalazila iza Gvozdene zavese. Samo, po toj istoj karti iza Gvozdene zavese nalazio se čak i Beč… Jer, to je bila karta iz 1946. i Čerčil je konstatovao i da jedeo Austrije tada bio u sovjetskoj okupacionoj zoni. Od 1948. između Tita i Staljina dolazi do raskola i od tada se Jugoslavija ubrzano približava Zapadu, posebno SAD.

Koliko su se stvari promenile od tada do rođenja Kolinde Grabar Kitarović, pokazuje stanje sa Gvozdenom zavesom kakvo je taj isti Čerčil opisao 1955. godine. Hrvatski mediji su naveli da je još 1951. general Koča Popović išao u sedište CIA kako bi zatražio, što je i dobio, oružje za odbranu od SSSR-a.

Pisano je i o tome kako je, vrlo brzo nakon raskola Tito-Staljin, Jugoslavija dostavila Americi tada najmoderniji sovjetski MIG koji se srušio na jugoslovenskoj teritoriji. Takođe, i o krizi iz 1971. kada je Leonid Brežnjev iz Moskve zapretio Titu invazijom, osetivši da je Tito slab zbog protesta kojima su se tražile demokratske promene, pa je na to Ričard Nikson lično garantovao Titu da će ga braniti.

UVEDIMO NEDELjU DANA SFRJ, IMALI BI GOLI OTOK
„Neka me niko ne uverava u život kakav nije bio”, odgovorila je Kolinda Grabar Kitarović onima koji su se kritički osvrnuli na njene pomenute izjave.

„Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, kako je bilo putovati sa tim crvenim pasošem, kakva ste ponižavanja doživljavali, šta je značilo plaćati depozite itd… Ako je iko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, uvedimo nedelju dana bivše Jugoslavije. Znate ko će najviše profitirati? Ja, lično. Jer ako kažete bilo šta protiv mene, završićete na Golom otoku”, izjavila je predsednica Hrvatske.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 27. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u