Peronisti se vraćaju na vlast u Argentini, Makri izgubio izbore

Novoizabrani predsednik Alberto Fernandes rekao je da će se sastati sa odlazećim liderom Makrijem, kako bi razgovarali o političkoj tranziciji

Argentinski peronisti vratili su se na vlast, zbacivši konzervativnog predsednika Maurisija Makrija nakon izbora koji su u nedelju zemlju sa trećom ekonomijom Latinske Amerike vratili na levu stranu. Peronista Alberto Fernandes osvojio je 47,79 odsto glasova ispred Makrijevih 40,71 odsto sa više od 90 odsto glasačkih listića prebrojenih u nedelju uveče. Sa osvojenih preko 45 odsto glasova, kandidat levog centra pobedio je u prvom krugu.

Novoizabrani predsednik Argentine Alberto Fernandes rekao je da će se sastati sa odlazećim liderom Maurisijem Makrijem kako bi razgovarali o političkoj tranziciji. Fernandes je dodao da će sa Makrijem sarađivati „na sve moguće načine” kako bi se nosio sa teškom ekonomskom situacijom u zemlji, usred rastuće inflacije i anemične ekonomije koja je utiče na živote 45 miliona ljudi u toj zemlji.

Peronizam ili justicializam je argentinski politički pokret, zasnovan na političkoj ideologiji i zaostavštini bivšeg predsednika, Huana Dominga Perona, i njegove druge supruge, Eve Peron. Justicialisticka partija je dobila ime po konceptu socijalne pravde, javlja Rojters a prenosi Tanjug. Od osnivanja stranke 1946, Peronisti su pobedili na 9 od 12 predsedničkih izbora, na kojima im nije bilo zabranjeno učešće.

 

Naslvona fotografija: Agustín Marcarian/Reuters

 

Izvor Politika, 28. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u