Server: Tirana i Priština da napuste ideju o Velikoj Albaniji

To bi, kako je on istakao, moglo da ima destabilizirajuće i katastrofalne posledice

Američki ekspert za Balkan Danijel Server izjavio je da bi Albanija i Kosovo trebalo u potpunosti da napuste ideju o “Velikoj Albaniji”, zato što bi to, kako je rekao, moglo da ima destabilizirajuće i katastrofalne posledice.

Server je na na konferenciji “Sjedinjene Američke Države na Zapadnom Balkanu”, rekao da bi Francuska i Holandija trebalo da se stide svog stava o blokiranju pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji, prenosi KoSSev. To, međutim, dodao je Server, ne bi trebalo da spreči Albaniju da napreduje i nastavi da insistira na članstvu, što se neće dogoditi, eventualno još nekoliko godina, čak i da se otvore pregovori.

„Pitanje je kako odgovoriti na veliko kašnjenje u prepoznavanju dostignuća na koje su Skoplje i Tirana ponosni. Razočarani ste i frustrirani, razumem, ali to vas neće pomaknuti napred. Odgovor je u posvećenosti reformama, vi ste i dalje kandidat koji može napredovati čak i bez takozvanih pregovora“, poručio je. Server je dodao i da je pitanje da li će Albanci živeti u šest različitih balkanskih zemalja, ili će osporiti teritorijalni sporazum.

„Albanija i Kosovo bi morali da zahtevaju promenu granica. Vašington i Berlin to nikada ne bi prihvatili, bilo bi katastrofalnih i destabilizirajućih posledica. Albanija i Kosovo moraju da se pobrinu o svojim unutrašnjim problemima da bi održali dobre odnose i negovali dobre odnose sa Albancima koji žive u drugim zemljama. Ni u čemu vas Francuska i Holandija ne mogu sprečiti da napravite takvu Albaniju“, poručio je Server.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Kossev/N1, 29. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u