Srbija zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini

Upućen je zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusije za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara „Iljušina 76”

Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da se očekuje da će ruski avion „iljušin” Il-76 stići u Srbiju u narednih dana, prenosi Sputnjik.

Marić je za TV „Pink” rekao i da je upućen zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusije za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara „Iljušina 76”. „To je njihov, ali možda i u svetu, najbolji avion za gašenje požara. Reč je o letelici koja nosi 42 tone vode, ima 10 članova posade. Očekujemo u narednih dan ili dva da taj avion dođe u Srbiju i da se uključi u akciju gašenja iz vazduha, što će našim ljudima znatno olakšati posao”, rekao je Marić.

Marić je rekao da u požaru nisu ugroženi ljudski životi i imovina i da će se danas pokušati gašenje iz vazduha, jer to juče nije bilo moguće zbog gustog dima. On je naglasio da je od jutros na terenu oko 200 ljudi angažovano na četiri sektora i to 90 vatrogasaca, 50 pripadnika žandarmerije, radnici „Srbija šuma” i meštani.

Objašnjava da je požar na velikoj visini i da se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vozilima, već mora da se pešači oko dva sata. „Pokušaćemo danas gašenje iz vazduha. Juče nismo mogli zbog gustog dima. Dva helikoptera MUP-a Srbije danas će oko podneva obaviti izviđanje i ako bude uslova vršiće gašenja”, naveo je on.

Pojašnjava da ruski avion u takvim uslovima može da leti, ali da helikopteri ne mogu. Požar koji bukti na Staroj planini prešao je na srpsku teritoriju iz Bugarske. Marić navodi da je jedna desetina požara na srpskoj strane, a devet desetina je na bugarskoj.

 

Naslovna fotografija: sitel

 

Izvor Politika, 29. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u