Vulin: Vojska Srbije će se vratiti u sve objekte koje je NATO uništio

„Uradićemo sve da vratimo punu borbenu gotovost vojske, kakva je bila 1999. godine i da je, naravno, značajno unapredimo“, rekao je ministar

Dvadeset godina nakon NATO agresije Vojska Srbije se još uvek suočava sa više od 80 objekata koji su zagađeni neeksplodiranim bombama, naveo je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Aleksandar Vulin je, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-majora Petra Cvetkovića, obišao pripadnike VS koji rade na razminiranju rejona vojnog aerodroma „Dubinje“ kod Sjenice od neeksplodiranih ubojnih sredstava, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Vojska Srbije će se vratiti u sve prostorije koje su bile oštećene i uništene od strane NATO agresije u skladu sa svojim potrebama i taktičkim zahtevima i uradićemo sve da vratimo punu borbenu gotovost vojske, kakva je bila 1999. godine i da je, naravno, značajno unapredimo“, rekao je ministar.

Istakao je da o ljudima koji na aerodromu rade težak i složen posao, mora posebno da se vodi računa. „Njihova oprema mora da bude u skladu sa svim standardima, mora da bude na najvišem nivou, a oni moraju da budu sigurni i moraju da budu zadovoljni. Vojska Srbije se naoružava i oprema, ali Vojska Srbije uvek i na prvom mestu vodi računa o bezbednosti svih svojih pripadnika“, naglasio je ministar odbrane.

Na aerodromu „Dubinje“ utvrđeno je da je tokom NATO agresije dejstvovano 22 puta kasetnim bombama i bombama velike razorne moći, navodi Ministarstvo. Teritorijalno, za taj aerodrom nadležna je Druga brigada kopnene vojske, a za razminiranje rejona aerodroma zadužen je Vod za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava 310. inženjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske.

Prema rečima komandira tog voda kapetana Nenada Kanjevca, zbog velike površine aerodroma, u toku 2018. godine izvršena je podela aerodroma na četiri sektora, a prema prioritetima u toku te godine, započeto je sa razminiranjem Sektora 1.

„Tokom 2018. godine sproveli smo tehničko izviđanje Sektora 1, gde smo utvrdili da je od 47,5 hektara 27 hektara pod kasetnom municijom, dok je 20,5 hektara bez kasetne municije, to jest bez utvrđenog rizika. Tokom 2019. godine započeli smo realizaciju kompletnog čišćenja šest polja u Sektoru 1, koja su pod kasetnom municijom. Izvršili smo čišćenje 16 hektara pod kasetnom municijom, dok je 11 hektara ostavljamo za 2020. godinu, kada ćemo nastaviti radove“, objasnio je Kanjevac.

Dodao je da je u 2019. godini na aerodromu do sada pronađena 71 kasetna bombica BLU 97, tri pojačnika za kasetnu bombicu BLU 97, kao i jedno protivoklopno zrno 88 mm.

Radove na aerodromu obišli su danas i zamenik komandanta Kopnene vojske, brigadni general Vladeta Baltić, komandant Druge brigade kopnene vojske, brigadni general Željko Kuzmanović, komandant Treće brigade Kopnene vojske, brigadni general Slađan Stamenković, i načelnik Kabineta ministra odbrane, brigadni general Siniša Kresović.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor RTS, 29. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u