Erdogan: Turska ne priznaje Rezoluciju o Jermenima

„Tužni smo što je u jednom parlamentu prihvaćena kleveta protiv nas. Ovu optužbu smatramo za najveću uvredu prema našoj naciji”, rekao je on

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će parlament te zemlje odgovoriti na rezoluciju o genocidu nad Jermenima koju je usvojio Predstavnički dom američkog Kongresa, kao i na predlog uvođenja sankcija Turskoj. On je istakao da Turska ne priznaje rezoluciju, koja za Ankaru nema nikakvu vrednost, prenosi Rojters.

„Tužni smo što je u jednom parlamentu prihvaćena kleveta protiv naše zemlje. Ovu optužbu smatramo za najveću uvredu prema našoj naciji”, rekao je Erdogan.

On je ocenio da su američki poslanici glasali oportunistički u vreme kada je Ankara na meti kritika zbog operacije u Siriji. Erdogan je „snažno osudio” i rezoluciju Predstavničkog doma kojom se predsednik Donald Tramp poziva da uvede sankcije i druge restrikcije Turskoj i turskim zvaničnicima zbog ofanzive na severu Sirije.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je povodom usvajanja rezolucija pozvalo američkog ambasadora u Ankari Davida Saterfilda. Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jermenskom lobiju i anti-turskim grupama. Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da je počinjen genocid.

Ankara gleda na strano mešanje u ovo pitanje kao na pretnju za suverenitet Turske. Rezolucija je usvojena posle 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i lobiranja Turske protiv priznanja ubistava Jermana za genocid i to u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime ce se dodatno zategnuti odnosi dve zemlje, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 30. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u