Kolinda: Hajde da uvedemo „tjedan Jugoslavije“ pa da šaljem na Goli otok

„Ako je iko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate ko će najviše profitirati? Ja lično“, istakla je ona

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je juče u Vašingtonu nagradu Fulbrajt za životno djelo. Nagradu – koja joj, rekla je, predstavlja privilegiju i zadovoljstvo – posvetila je „svojoj porodici i svojoj zemlji“. Predsjednica Grabar Kitarović stipendista Fulbrajta bila je od 2002. do 2003., na postdiplomskom programu za međunarodne odnose i bezbednosnu politiku na Univerzitetu Džordž Vašington.

Primajući nagradu, hrvatska predsjednica u svom govoru rekla je da ne može niti dočarati riječima koliko joj znači nagrada, naglasivši pritom da je ona rođena – „s pogrešne strane gvozdene zavjese“. Sanjala je, dodala je, mjesta gdje ljudi imaju slobodu izbora, slobodu govora i uvjerenja. Dio govora Kolinde Grabar Kitarović, onaj o „pogrešnoj strani gvozdene zavjese“, naveliko je bio komentarisan na hrvatskim mrežama.

Danas je, pak, u Splitu, Kolinda Grabar Kitrović prisustvovala premijeri filma o kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju, a tom prilikom rekla je ponešto o svom govoru na primanju Fulbrajta za životno djelo. Poseban naglasak stavila je na dio govora u kojem je spomenula „pogrešnu stranu gvozdene zavjese“.

–  Moj govor je imao toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na ovu jednu stvar, oprostite, ali – vrlo, vrlo površno. I to nije dobro za ovo društvo. Čerčil je rekao da se gvozdena zavjesa spustila od Šćećina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestonice srednjoevropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio neko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan, rekla je predsjednica u Splitu.

Istakla je da je niko ne treba uvjeravati „u život kakav nije bio“ u Jugoslaviji.

– Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje. Ako je iko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate ko će najviše profitirati? Ja lično. Jer ako kažete bilo šta protiv mene, završićete na Golom otoku, rekla je predsjednica države.

Komentarisala je potom i fudbal, koji je, ustvrdila je, ujedinjavao hrvatski narod u komunizmu.

– Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu Zvezdu i domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su u Hajduk, nešto malo u Dinamo. Dinamo i Hajduk bili su toliko blizu mojemu srcu. Fudbal je za nas koji smo voljeli Hrvatsku bio puno, puno više od fudbala. Značio je narodno zajedništvo. Bio je ono što je povezivalo sve od juga do sjevera, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor novilist.hr, 27. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u