Mickoski: Zaev tri godine vodi zemlju u ambis

„Makedoniji je neophodna obnova. Put koji je premijer Zoran Zaev sledio ove tri godine nije vodio nigde, tačnije vodio je u ambis”, istakao je on

Nakon odluke Evropskog saveta koja je usporila put Severne Makedonije ka članstvu u Evropskoj uniji, za 12. april sledeće godine zakazani su vanredni parlamentarni izbori. Opozicija, koju predvodi VMRO-DPMNE, u izborima vidi priliku za povratak na vlast. Lider ove najveće makedonske parlamentarne partije za Politiku komentariše specifičan politički trenutak u kojem se zemlja našla.

Zašto su dogovoreni vanredni parlamentarni izbori?
Makedoniji je neophodna obnova. Put koji je premijer Zoran Zaev sledio ove tri godine nije vodio nigde, tačnije vodio je u ambis. To je jasno svima, i građanima, i liderima političkih partija, i našim partnerima iz međunarodne zajednice. Želim da verujem u konstruktivnost Zorana Zaeva i u to da prvi put ispred svega stavlja nacionalne interese, a ne sopstvene, ali zbog njegovog doskorašnjeg ponašanja imam sumnju. Mi smo tražili vanredne izbore mnogo ranije. Upravo je Zaev odbacivao takvu mogućnost i izjavljivao da će izbori, bez obzira na ishod u Briselu, biti održani u redovnom terminu. Sada je suočen s porazom svoje katastrofalne politike. Ipak, motivi Zaeva da se predomisli manje su važni od budućnosti Makedonije. Najvažnije u ovom trenutku jeste da imamo čiste, korektne i demokratske izbore na kojima će građani izabrati između nesposobne, korumpirane i kriminalne vlasti i, s druge strane, vrednosti, čestitosti i odgovornosti, koje nudi partija VMRO-DPMNE.

Da li mislite da je ova vlast kriva za fijasko u Briselu, iako je 27 zemalja dalo „zeleno svetlo”, a samo se Francuska usprotivila proširenju dok se najpre ne izvrše neophodne reforme u samoj EU?
Nije to samo moj stav, činjenično stanje je da Zoran Zaev nije isporučio ni „r” od reformi. Sastavljen je nekakav plan „3–6–9”, pa su ga proširili na 18. Realizacija reformi u tih 18 meseci ne meri se u procentima, već u promilima. Nije potrebno da nam to kaže neko drugi. To vidimo i osećamo svaki dan. Ne može da se vodi kao sudska reforma oslobađajuća presuda Zoranu Zaevu za predmet u kojem su svi videli kako je tražio mito. Nije reforma ako raspisujete tendere u zdravstvu i utičete na postupke, a pritom ste ukinuli telo za kontrolu javnih nabavki, dok nadležni organi žmure na očigledan kriminal. Nije reformski na švercerski način u skupštini dostaviti zakon o opojnim drogama sa evropskom zastavom, u skraćenom postupku, bez javne debate, gde se kompanijama iz njegove porodice i njemu bliskima omogućavaju povlašćen tretman u biznisu s marihuanom. Najlakše je krivca tražiti napolju, a ne gledati u sopstveno dvorište. To je neodgovorna politika. Zalagao sam se i zalagaću se za to da se odgovornost prvo traži unutra.

Videli smo poraz njegove politike. Nažalost, svi mi plaćamo cenu. Kraj će biti tragičan ukoliko prihvatimo stav da je krivica samo u Francuskoj i država nastavi da cupka u mestu. Tako će samo da se uvećava profit Zaevljevih firmi, koje imaju obrt od 60 miliona evra godišnje, a mi ćemo i dalje da optužujemo Makrona.

Dakle, očekujete pobedu na ovim izborima?
Gledajući ankete i osluškujući puls naroda, svi postaju svesni toga da VMRO-DPMNE pobeđuje. Svi znaju da je ovo kraj tri najsramnije godine od istorije nezavisne države. Zato nam veliki deo Zaevljevih koalicionih partnera šalje signale. Normalno je i očekivano da, kako se bliži april, postaju intenzivniji i pokušaji priklanjanja pobedniku. Mi nosimo novu energiju zasnovanu na poštenju i principijelnosti. Borba za vlast zbog vlasti mora da bude deo prošlosti. Mi sada vrednujemo kapacitet, viziju i znanje. Dobrodošao je svako ko može da doprinese našoj borbi za obnovu Makedonije. Građani prepoznaju novu energiju i verujem da će nas masovno podržati.

Zašto niste našli zajednički jezik sa vlašću oko novog Zakona o tužilaštvu? Ako se vratite na vlast, da li ćete omogućiti Nikoli Gruevskom povratak kući?
Da se nađe zajednički jezik, potrebno je da se ima zajednički cilj. Nažalost, cilj nam je sasvim različit. Mi želimo pravnu državu i prava jednaka za sve, a Zaev želi selektivnu pravdu i institucije koje bi njemu služile za pritisak na sve koji misle drugačije i koje bi mu garantovale nekažnjivost kriminalnih postupaka koje su načinili on i njegovi saradnici. Mi smo za vladavinu prava i nezavisnu sudsko-tužilačku vlast, a Zaev je za personalna rešenja koja bi mu garantovala amnestiju za opštu pljačku koju sprovodi. Kako da nađemo zajednički jezik kada je favorizovao specijalnog tužioca Katicu Janevu, a svi su znali da je ona zaglibila u kriminal, ali da je privilegovana samo zato što je slepo izvršavala njegova naređenja?!

Kako da se dogovorimo kada je do obelodanjivanja afere s Bojanom Jovanovskim ona bila njegova crvena linija?! Cilj Zaeva bio je da se diskutuje o personalnim rešenjima, a ne o sistemu koji neće da zavisi od imena ili partijskog opredeljenja funkcionera. Zato su apsurdna pitanja da li bi se Gruevskom omogućio povratak kući. Pravo pitanje je, zapravo, ko je omogućio da se to desi i da li je Zoran Zaev govorio istinu kada je ko zna koji put lagao makedonsku javnost da se Gruevski krio u gepeku auta ili sada, kada je rekao da je Gruevski bio slobodan građanin i da je mogao da radi šta hoće.

Šta očekujete od odnosa u regionu, pre svega, sa Srbijom i Bugarskom? Kakvo je vaše mišljenje o „balkanskom šengenu”, dogovorenom u Novom Sadu?
Očekujem iskrenost, međusobno poštovanje i pomaganje, saradnju koja će da obezbedi bolju egzistenciju našim građanima. Susedi su tu jedni za druge i u dobru i u zlu. Mislim da sazrevamo i učimo iz grešaka. Dobrodošao je svaki dogovor u smeru produbljivanja saradnje. Ipak, to ne treba da shvatimo kao zamenu za naš krajni cilj, a to je članstvo u EU.

Kakva je, po vašem mišljenju, sudbina Prespanskog dogovora?
Prespanski dogovor je omogućio da grčka strana stekne prava, a za Skoplje je nepovoljan. Partija VMRO-DPMNE nije učestvovala u procesu pregovora i sramnog čina u donošenju ustavnih izmena preko ucena poslanika i neprincipijelnih kompromisa sa pravom i zakonima. Sudbina Prespanskog sporazuma zavisiće od rezultata na izborima. Ukoliko imamo stabilnu dvotrećinsku većinu u parlamentu i većinu kod poslanika iz drugih etničkih zajednica, otvara se mogućnost za vraćanje korak unazad, u suprotnom, čeka nas mnogo posla i reformi. Makedonija se mora vratiti na brzu traku do trenutka punopravnog članstva u EU, a onda iznutra moramo da korigujemo greške. Ne postoji dogovor koji može da mi zabrani da budem Makedonac koji govori makedonski jezik i koji je iz Makedonije. Naš koncept je: „’Ne’ antikvizaciji i ’ne’ severnizaciji, već veliko ’da’ i vraćanje makedonizmu u Makedoniju.”

 

Auto Željko Šajn

 

Izvor Politika, 29. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u