Nastavlja se britanska saga: Novi vanredni izbori 12. decembra

Novi izbori bi mogli da izvuku zemlju iz sadašnje blokade oko bregzita ili će biti samo privremeno skretanje pažnje sa tog pitanja

Britanski poslanici usvojili u odluku o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora 12. decembra. Tekst o sazivanju izbora, trećim opštim izborima za četiri godine, usvojen je ubedljivom većinom od 438 glasova, 20 je bilo protiv i više uzdržanih u donjem domu britanskog Parlamenta, prenosi agencija Frans pres.

Poslanici su prethodno odbacili amandman laburističke opozicije koja je želela da izbori budu 9. decembra. Tekst će postati zakon kada ga odobri gornji dom, dom Lordova, koji nema ovlašćenje da preinači odluku donjeg doma, prenosi Beta.

Novi izbori bi mogli da izvuku zemlju iz sadašnje blokade oko bregzita ili će biti samo privremeno skretanje pažnje sa tog pitanja, prenosi AP. Međutim posle tri godine političkih preganjanja oko bregzita britanski glasači su umorni i teško je predvideti rezultate izbora.

Premijer Boris Džonson se nada da će preko izbora njegova Konzervativna stranka doći do većine i da će on moći da sprovede izlazak Britanije iz EU kao što je obećao. Evropska unija odobrila je ove nedelje tromesečno odlaganje bregzita do 31. januara. Džonson koji je morao da odustane od svog obećanja da će izvesti Britaniju iz EU 31. oktobra po svaku cenu optužio je svoje protivnike da žele da odlože proces bregzita u nedogled.

 

Naslovna fotografija: The Korea Times

 

Izvor Politika, 29. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u