V. Možegov: Zašto je važno što se Tramp pozvao na nasleđe Rimske imperije

Kad se predsednik SAD usudi da iz samog epicentra revanša i trijumfa svetske Kartagine izgovori „Rim“ – to zaista nešto znači

Evropa je koktel Rimske imperije, grčke kulture i hrišćanske religije.Ako se ukloni samo jedan od tih `sastojaka` – evropska civilizacija će se zaljuljati i raspasti. Upravo zato se rušenjem tih stubova evropskog sveta već 500 godina – od Reformacije – bave liberali. Sadašnji američki predsednik stalno dokazuje da je privržen tradicionalizmu i tradicionalnim vrednostima. Zato ne čudi što liberali u Donaldu Trampu vide svog klasnog neprijatelja.

Nedavno, Tramp je opet razveselio korisnike interneta, izjavivši posle pregovora sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom u Beloj kući da SAD i Italiju „objedinjuje zajedničko kulturno i političko nasleđe – još od vremena Starog Rima“. Naravno, SAD nemaju hiljade godina istorije. To i Tramp odlično zna. U svemu je, međutim, važnije nešto drugo. To što se Tramp drznuo da pomene Rimsku imperiju i ukaže da je ona izvor evropske civilizacije i kulture.

U naše vreme, izmučeno psihoanalizom i feminizmom, to zvuči kao revolucija svesti. Savremeni Evropejac, zaplašen frojdističkim psihoanalitičarima i neomarksističkim sociolozima, stideći se svojih hrišćanskih korena – boji se kulture Helade koja proslavlja ljudsku lepotu i boji se svog rimskog nasleđa.

Sugeriše mu se da je on zlosrećni potomak Rimljana koji su ugnjetavali narode, išli u krstaške pohode, udarali na Jevreje, muslimane, žene i ostala nezaštićena stvorenja. Od njega se danas traži da ne prestaje da se kaje pred seksualnim i etničkim manjinama, obogaljenima, serijskim ubicama, Meksikancima, crnim lezbejkama bez nogu i svim ostalim žrtvama represivnog sistema. Sve to danas mora Evropljanin…

Umesto da se i sam drži tog programa prosvećenog humanizma (za koji je zapadnom čoveku jedva dovoljan ceo život) Tramp se uhvatio za kulturno i političko nasleđe Starog Rima i poziva se na osnove evropske civilizacije. Šta se time dobija? Hoće li mačku o rep biti okačeno sedamdeset godina dominacije naslednika Frojda i neomarksista „frankfurtske škole“ koji su iz umova zapadnih ljudi temeljno uklanjali njihovo hrišćansko i grčko-rimsko nasleđe?

Pogledajmo na problem ne iz ugla pobedničkih naslednika Kartagine, već kroz prizmu Rimske ideje koja je proterivana iz svetskog javnog diskursa. Dakle, šta su to za nas danas Rim, rimska ideja i rimsko nasleđe?

Rimska imperija je pradomovina svih savremenih evropskih naroda. Istorija Evrope je –istorija Rimske imperije koja se rodila u borbi sa Kartaginom, zloslutnim svetom ćifta koji su se klanjali svojim mračnim bogovima sa masovnim žrtvovanjem dece. Pobedivši zlo Kartagine, Rimska imperija je učvrstila moralna načela evropske civilizacije, uvela helensku kulturu u varvarski svet i obezbedila mir na zemlji Evrope i Azije.Na teritoriji Rimske imperije rodio se Hristos.

U Drugoj poslanici Solunjanima, apostol Pavle ubeđeno ukazuje da moralna načela koja Rim štiti neće dozvoliti dolazak `poslednjih eshatoloških vremena` sve dok Rimska imperija postoji. Istorija je potvrdila da je apostol Pavle bio u pravu. Za vladavine imperatora Konstantina Velikog i njegovih naslednika – Rimska imperija prihvata  hrišćanstvo i preuzima na sebe odgovornost za  organizaciju i hrišćansko prosvećivanje sveta.

Već u vreme vladavine imperatora Justinijana Velikog (483-565) Rimska imperija i Hrišćanska crkva utvrđuju pravne, društveno-političke i socijalne ideale koji su sve do danas ostali horizont cele evropske civilizacije (ideja ličnosti, slobode, zajednice i humanosti). Status Rima nije do kraja bio ukinut ni kada je istočni deo Rimske imperije pao 1453. godine, a Carigrad zauzele Osmanlije. On je nastavio da svetluca iz svojih ruševina.

HH vek je postao vek revanša svetske Kartagine, a pod udarima bez presedana bili su razoreni ostaci rimske civilizacije: Ruska, Austro-ugarska, Nemačka i Osmanlijska imperija.Rimska ideja spasava svet od konačnog raspada čak i danas, u sve gušćem mraku „zalaska Evrope“.

Zato – kada se američki predsednik usuđuje da iz samog epicentra revanša i trijumfa svetske Kartagine izgovori „Rim“ – to zaista nešto znači! Znači, na primer, da je svet dobio šansu da ne izgori konačno u alavosti kapitalističke realnosti i njenih kreatora – međunarodnih finansijera, a i da se moralna načela evropske civilizacije još mogu spasiti.

Razume se da Novi Rim – u koji verujemo i čije uzlet prizivamo – nije onaj nekadašnji paganski Rim.On bi danas mogao da ima razne forme. Jedna je jedinstvo multipolarnog sveta, druga – Slobodni savez tradicionalnih civilizacija…Stvar, naravno, nije u nazivu, već u onome što bi iza njega stajalo.

Cvatuća složenost sveta, beskrajnost lica nacija, plemena, naroda i kultura – to je sveljudska ideja Večnog Rima i jedina moguća antiteza poslednjem i potpunom pravljenju smese od ostataka naroda i kultura pretvorenih u roj elementarnih čestica koje kruže oko banaka. A to kruženje i jeste ideal koji nam predlažu globalizam i ideologija nove Kartagine.

Time što se nazvao političkim i kulturnim naslednikom Rima, Tramp je stavio do znanja da se nalazi sa iste strane barikade sa tradicionalnom Evropom i Rusijom koja brani konzervativne vrednosti.

Zapitajmo se: da li je to dovoljno da se ostavimo igrarija i da se zamislimo?

 

Autor Vladimir Možegov

 

Izvor Fakti, 29. oktobar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u