Bastaća kum optužio za korupciju i nasilje, MUP najavio reakciju tužilaštva

On je izjavio kako je pratio bespravnu gradnju u opštini Stari grad, za koju je Bastać navodno dobijao hiljade evra

Lazar Lešnjak, bivši član Opštinskog veća Starog grada i kum predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, na snimku koji je jutros emitovan na TV Studio B izneo je tvrdnje da je Bastać učestvovao u korupciji u vezi sa nelegalnom gradnjom u toj opštini, i da ga je Bastać zbog toga jednom prilikom pretukao. Lešnjak je rekao kako je pratio bespravnu gradnju u opštini, za koju je navodno plaćano hiljade evra, te naveo da je Bastać uzimao novac od investitora koji su bespravno gradili u Starom gradu, kao i da mu je novac donošen u kovertama.

Dalje, Lešnjak je naveo je da je mučen i pretučen zbog toga što jednu od koverti sa novcem nije doneo, preneo je Tanjug. Tvrdi da ga je Bastać najpre vezao, udarao pesnicama po glavi i mučio, kao i da je sve to trajalo cele noći. Na kraju mu je, tvrdi, zapretio da o svemu tome ne sme nikome ništa da kaže, niti da obavesti policiju, uz pretnje njegovoj porodici.

Lešnjak je ispričao da se sa Bastaćem poznaje od 2006. godine, da su se upoznali u Demokratskoj stranci, i da su kasnije postali venčani kumovi. „Kao njegov kum, pratio sam bespravnu gradnju na Starom gradu, i bespravni graditelji su mogli da sagrade nešto u srcu Dorćola uz određenu finansijsku nadoknadu koje sam ja bio dužan da preuzmem i odnesem Marku. Tih koverata je bilo desetak i radi se o sumi od nekoliko hiljada evra”, rekao je Lešnjak.

Kako kaže, pratio je bespravnu gradnju u Starom gradu, a bilo je desetak primera u njegovom mandatu. „Jednu od koverti zadržao sam za sebe i tu kreće pakao”, rekao je Lešnjak. Ispričao je da ga je Bastać pozvao na sastanak te noći, kojem su prisustvovala još dva muškarca.

„Bio sam udaran prvo onim kanapom za preskakanje, šiban po telu. U jednom trenutku sam pao sa stolicom dole, ležao jedan period na podu”, rekao je Lešnjak između ostalog. Kako navodi, najteže mu je palo te noći da li će se živ vratiti, plašio se šta će biti sa njim i njegovom porodicom.

„Nisam smeo ništa da kažem policiji da ne bih imao gadne probleme ja i moja porodica”, ispričao je Lešnjak. Inače, Bastać je pre 15 godina postao član DS, a 2004. godine postaje odbornik Skupštine opštine Stari grad. Na izborima u aprilu 2016. bio je nosilac liste DS „Čuvari Starog grada”, koja je u toj opštini osvojila najveći broj mandata, a u maju te godine izabran je za novog predsednika opštine.

Sada je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, jednog od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju. Bastać je pozvao danas tužilaštvo i policiju da hitno ispitaju sve navode „netačnih i izmišljenih” izjava Lazara Lešnjaka, s obzirom na to da ga je u video izjavi optužio za teška krivičnih dela.

„Svi ovi napadi i laži koje se već mesecima plasiraju, samo da bi me u javnosti predstavili najpre kao pripadnika crnogorskog klana, potom kao čoveka koji krade novac za lečenje dece, i na kraju kao nasilnika, režirani su u Vučićevoj kancelariji zla”, rekao je Bastać, u pisanoj izjavi koju prenosi Beta.

Kako je naveo, „interesantno je da se ova najnovija montirana afera dešava samo dan nakon što sam skinuo plakat sa likom Aleksandra Vučića i Milorada Dodika koji nam se rugaju sa tunela i samo nekoliko dana nakon što sam najavio da ćemo telima braniti i odbraniti Stari savski most”.

„To su razlozi ove kampanje, koja je samo jedna od brojnih kojima se kontaminira javni prostor, a svi mi koji mislimo drugačije i koji se borimo protiv onih koji nam uništavaju živote i kradu budućnost, svakodnevno se targetiramo kao legitimne mete za sve one koji rade u službi opstanka na vlasti ovog režima”, istakao je Bastać.

 

Izvor Politika, 31. oktobar 2019.

 

STEFANOVIĆ: IMAMO ČOVEKA KOJI PRIZNAJE DA JE NOSIO KOVERTE
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je vanrednu konferenciju u Palati Srbija. Stefanović je govoreći o paljenju Vesićeve knjige rekao da snimci pokazuju da aktivni član Đilasove stranke baš spaljuje knjigu.

– I sada imate situaciju da kažu da nisu oni spalili knjigu, ali naravno da je Branko Miljuš organizovao da prate Gorana Vesića. A kada su spalili tu knjigu, snimaju to svojim telefonima, i kada je ta knjiga potpuno izgorela, onda prilazi Miljuš i kaže dosta je gorelo, da pređemo da linčujemo Vesića. Taj koji danas može da spaljuje knjige, šta je onda sledeće. Mene je zabrinulo to što je Đilas danas rekao da jeste njegov član spaljivao knjige, ali da će isti taj čovek ostati u stranci, i time je Đilas pokazaju šta zapravo misli o tome. Plaši me ta neko to uopšte izgovori i podržava takvu politiku – rekao je Stefanović.

Ministar je odgovorio i na pitanje o svedočenju kuma predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća Lazara Lešnjaka u emisiji „U fokusu“ na televiziji „Studio B“ koji je opisao šta se desilo kada je uvučen u kriminalne radnje vezane za bespravnu gradnju.

„Ja očekujem da nakon ovakvog užasnog svedočenja, nadležni organi reaguju. Taj čovek je uzbunjivač, prijavio nešto što smatra da je koruptivno delovanje, naveo je više krivičnih dela i tužilac je taj koji treba da odluči da vidi da li ima dovoljno činjenica za pokretanje postupka. Optužbe su izuzetno teške i treba da čujemo istinu, ponudićemo mogućnosti poligrafa ako zatreba“, naglasio je Stefanović.

Stefanović je istakao da on nikada u životu ništa nije uradio protiv zakonito, kao ni bilo koji član njegove porodice. „Ja očekujem posle onoga što smo mogli da vidimo u medijima, da će biti sprovedena istraga. Ne samo za prebijanje, nasilje, već i za korupciju. Imamo čoveka koji priznaje da je nosio koverte za nelegalnu gradnju, rekao je Stefanović.

ZA OTMICE DECE DRAKONSKE KAZNE
Ministar unustrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija završila važan deo posla u istraži otmice 13-ogodišnjeg dečaka iz Stare Pazove, te da je sada dalji postupak na tužilaštvu.

„Policija je završila važan deo posla, vezan za uviđaj i prikupljanje svih relevantnih podataka u vezi sa otmičarima. Očekujem reakciju tužilaštva, koje će kvalifikovati delo“, rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanja novinara na vanrednoj pres konferenciji. Ministar je rekao da nema prava da traži to od bilo koga, ali da se nada da će kvalifikacija dela biti oštra i ozbiljna, jer društvo mora da pošalje poruku da otmice dece nisu nešto što sme da se dogodi i da će oni koji to pokušaju biti drakonski kažnjeni. Stefanović je dodao da očekuje da će u relativno razumom roku slučaj dobiti i sudski epilog.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Večernje novosti, 31. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u