Kongres i zvanično usvojio rezoluciju o opozivu Trampa

Predstavnički dom pod kontrolom demokrata održava pretrese iza zatvorenih vrata kako bi utvrdio ima li osnova da Tramp bude opozvan

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju kojom se formalno utvrđuje postupak opoziva predsednika Donalda Trampa. Za usvajanje rezolucije glasalo je 232 predstavnika, protiv je bilo 196 – među njima i dvoje demokrata, prenosi Tanjug.

Glasanje je potvrdilo podelu u Predstavničkom domu između većine koju imaju demokrate, a čiji lideri tvrde da nije bilo ni potrebe da se donosi takva rezolucija da bi se proces učinio legitimnim i manjinskih republikanaca, koji su se do sada protivili istrazi kao previše zatvorenom procesu u kojem im nije omogućeno da učestvuju na jednakim osnovama, preneo je Glas Amerike.

„Preduzimamo ovaj korak kako bismo uklonili svaku sumnju u to da li Trampova administracija može da uskraćuje predavanje dokumenta, sprečava svedočenje svedoka, zanemaruje obavezujuće pozive ili nastavlja da opstruira Predstavnički dom”, rekla je predsedavajuća tog tela Nensi Pelosi u pismu upućenom zakonodavcima demokratama. Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da rezolucija „ni izbliza ne uspeva” u pokušaju da proces istrage učini fer i pravičnim.

„Razumem da su se mnoge demokrate u Predstavničkom domu odlučile za opoziv pre mnogo godina, ali osnovne norme pravde neće ispariti samo zato što su se demokrate u Vašingtonu već odlučile”, rekao je Mekonel.

Odbori Predstavničkog doma za obaveštajne poslove, spoljne poslove i nadzor imali su prilike da čuju svedočenja diplomata i drugih zvaničnika iza zatvorenih vrata, dok istražuju da li bi Tramp trebalo da bude opozvan, zbog toga što je tražio od strane zemlje – Ukrajine – da „iskopa prljavštinu” o svom političkom rivalu, što bi mu pomoglo da osvoji drugi mandat.

U rezoluciji se traži prelazak na javne pretrese, dok bi Odbor za obaveštajna pitanja konačno bio u obavezi da izda izveštaj sa sopstvenim zaključcima i preporukama Odboru za pravosuđe, a koji bi onda bio odgovoran za donošenje odluke o tome da li da se preporuči opoziv Trampa pred punim sazivom Predstavničkog doma.

Odbori bi u četvrtak trebalo da saslušaju svedočenje Timotija Morisona, koji je bio Trampov glavni savetnik za ruska i evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost, sve dok u sredu nije podneo ostavku, izjavio je visoki zvaničnik administracije. Istovremeno, prema pisanju američkih medija, demokrate u Predstavničkom domu pozvale su bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da svedoči sledeće nedelje u okviru istrage o opozivu.

Nekoliko drugih svedoka već je svedočilo da je Bolton bio duboko uznemiren činjenicom da je Trampov lični advokat Rudi Đulijani iza kulisa radio na tome da „pritisne” Ukrajinu da istraži demokrate i kandidata za predsedničku nominaciju 2020. Džoa Bajdena za navodnu korupciju – o čemu se nikad nisu pojavili dokazi.

Đulijani je navodno vodio iza leđa Stejt departmenta ono što kritilčari nazivaju „spoljnom politikom iz senke”. Bolton je, prema izjavama nekih svedoka, navodno nazvao Đulijanijeve radnje „narko dilom” i rekao da ne želi da ima išta s tim.

Tramp je otpustio Boltona prošlog meseca, pošto su se sukobljavali u vezi s raznim pitanjima, uključujući Ukrajinu. Od odlaska iz Bele kuće Bolton se nije pojavljivao u javnosti, a njegov advokat rekao je da bivši ambasador u UN nije spreman da se „dobrovoljno pojavi pred Kongresom”, što znači da će odbori Predstavničkog doma morati da mu upute obavezujući poziv.

Predstavnički dom pod kontrolom demokrata održava pretrese iza zatvorenih vrata kako bi utvrdio ima li osnova da Tramp bude opozvan, jer je tražio od strane zemlje – Ukrajine, da „iskopa prljavštinu” o njegovom političkom rivalu, u cilju da mu pomogne da osvoji drugi mandat.

Tramp je navodno uporno zadržavao skoro 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uslovljavajući predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog javnim obećanjem da će istražiti Bajdena i demokrate. Tramp je istragu o opozivu nazvao nelegalnom, jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasao o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji kaže da Predstavnički dom to mora da uradi.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor Politika, 31. oktobar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u