Vandali oskrnavili spomen obeležje žrtvama komunističkog režima u Lisičjem potoku

Počinioci ovog gnusnog čina nisu nepoznati, jer su se potpisali, iscrtavanjem srpa i čekića i crvene zvezde petokrake

Nepoznati vandali oskrnavili su tokom prošle noći spomen obeležje stradalima u Drugom svetskom ratu na lokalitetu Lisičji potok. Oni su išarali spomen obeležja, polomili krst i državnu zastavu iscepali. Pokret obnove Kraljevine Srb ije (POKS) najoštrije osuđuje vandalski čin, cepanja srpske zastave, čupanja krsta i skrnavljenja spomen obeležja za više hiljada žrtava nakon Drugog svetskog rata u Beogradu, na lokalitetu Kraljeva česma – Lisičji potok. Počinioci ovog gnusnog čina nisu nepoznati, jer su se potpisali, iscrtavanjem srpa i čekića i crvene zvezde petokrake.

Na ovom mestu ubijeno je bez suđenja i prava na odbranu više hiljada Beograđana, samo zato što su podržavali kralja, a bili protivnici novih vlasti. Većina njih, stradala je iz ideoloških razloga, zato što su se protivili jednopartijskoj komunističkoj diktaturi, a zalagali za demokratski, višepartijski sistem vlasti i ustavnu i parlamentarnu monarhiju.

– Vandalskim činom, čupanja krsta koje je bilo obeležje mesta gde su pobijeni nevini ljudi, žrtve su ponovo ubijene. Umesto da dožive večni mir tako što će se dostojno obeležiti mesto gde im je oduzet život i gde su decenijama ležala njihova tela, bez prava na sahranu po hrišćanskim običajima, desilo se suprotno. Ovo je potvrda da smo daleko od nacionalnog pomirenja suprotstavljenih strana u bivšem građanskom ratu, a ono nam je danas potrebnije nego ikada. Istina nas jedino može pomiriti, a dok se ona sakriva, naše društvo će biti podeljeno i sukobljeno – izjavio je Vojislav Mihailović, potpredsednik POKS i unuk slavnog generala Draže.

POKS podseća da je Državna komisija za tajne grobnice nastale nakon oslobođenja ustanovila, na osnovu delimičnog uvida u arhive bivše OZNE, da je evidentirano ubistvo 60.000 građana. Procena istoričara je da je broj žrtava višestruko veći jer je više ubistava izvršeno bez ikakve evidencije, nego što se to zabeleženo i da broj stradalih doseže 200.000. Sve države istočne Evrope i bivše Jugoslavije obznanile su istinu svom narodu o ovome. Jedino u Srbiji je to još uvek nemoguće.

POKS zahteva od nadležnih organa da izvrše istragu i najoštrije kazne počinioce ovog vandalskog čina, jer ovakvi akti prete da se otvore stare rane i nastavi neki vid građanskog rata koji u glavama pojedinaca očigledno nije završen.

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk/U ime naroda za slobodnu Srbiju

 

Izvor Večernje novosti, 02. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u