Zadušnice na KiM, polomljeni spomenici i grobovi zarasli u korov

U Prištini, na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu, grobove su obišli raseljeni Srbi. A tamo su videli korov i polomljene spomenike

Na pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji i na zimske zadušnice nepromenjena slika u odnosu na prethodne. Polomljeni spomenici, groblja zarasla u korov. U Vučitrnu su porodicu Murganić verbalno napali Albanci tokom posete groblju. U Prištini, na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu, grobove su obišli raseljeni Srbi iz tog grada.

Za više desetina raseljenih iz Prištine čini se da je lakše bilo da do groblja dođu iz Beograda i Niša, nego da na samom groblju priđu grobovima upokojenim članovima porodice.

„Nismo uspeli da dođemo do groba jer je nepristupačno. Vrlo je zaraslo, haotično, trnje i nepristupačan prilaz“, kaže Bosiljka Ničić.

Raseljeni primećuju da svake godine sa spomenika njihovih pokojnika nestaju delovi.

„Onaj ko ne poštuje mrtve ne poštuje ni žive, šta drugo mogu da kažem“, ističe Dragoljub Savić.

„Sve je gore i gore. Ovo je bilo čitavo a sada je polomljeno“, pokazuje Gordana Vranjević.

U crkvi su nemoćni da zaštite groblja, ali mole raseljene da prijave svaku nastalu štetu.

„Uvek uputimo zahtev za čišćenje groblja a Zadušnice sačekamo ovako. Gde su groblja u korovu. Jedna jako tužna slika“, kaže prištinski paroh Saša Mitrović.

Raseljeni se na groblju zadrže sat vremena. Odlaze pomešanih osećanja.

„Napuniš se jeda i vratiš se, ali opet ne možeš da ne dođeš“, kaže Mileva Divjak.

Lokalna samouprava, odnosno gradska uprava odgovorna je za održavanje groblja u Prištini. U istom krugu sa pravoslavnim, su i katoličko i jevrejsko groblje. Za razliku od pravoslavnog, ona su ove godine očišćena i uređena. Napravljene su staze, uređen je prostor između grobova, postavljeno osvetljenje. Oni koji su to uradili, dalje, prema pravoslavnom groblju nisu išli. Ostavili su ga zubu vremena i vandalima.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: RTK2

 

Izvor RTS, 02. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u