A. Pavić: Kako je Zvezda pobedila Noć veštica u Beogradu

Na Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog, u Beogradu su, u srpsko-ruskom susretu, pred barjakom Crvene zvezde i podignutim krstom, veštice ustuknule

Kad su u poslednjim danima oktobra 2019. u beogradskim medijima osvanuli naslovi poput ”Zvezda primorana da slavi Noć veštica: Novi potez Evrolige neće se dopasti Delijama”, ili ”Evroliga uvlači Srbe i Ruse među veštice”, mnogi su verovatno pomislili – eto još jednog poniženja koje ćemo morati da progutamo. Eto još jedne sramote koju će da nam priredi neka ”viša instanca” tobože zarad nekog ”našeg dobra”, a zapravo da bi se dodvorila onima od čije dobre volje zavise funkcija, fotelja, vlast, moć, društveni ugled, itd. Čak je i fatalistički ton naslova upućivao na zaludnost otpora, neminovnost novog poraza i nemogućnost da se išta može promeniti.

Tih dana je i šira javnost zasuta raznim promocijama ovog neo-paganskog praznika kao nečeg ne samo najnormalnijeg već i naprednog, ”in”, urbanog, svetskog, i sl. Sve je bilo spremno za još jedan bedni ustupak posrnuloj imperiji koja, u svom padu, kao da nastoji da povuče što više drugih u duhovni, kulturni i civilizacijski ambis. Kolektivna kooperativnost se skoro pa podrazumevala, maltene zahtevala.

No, ”Dan D” je osvanuo sa bitnom drugačijim medijskim najavama: ”Evroliga zove na ’Noć veštica’, Zvezda dovodi trubače”, kao i najavama samih Delija. Najavljeno – učinjeno. Umesto neo-paganskim ritualima čiji smisao i pozadinu ogromna većina onih koji ih slepo upražnjavaju uopšte i ne razume, dvorana ”Aleksandar Nikolić” je 31. oktobra vibrirala srpskim tradicionalnim i pravoslavnim duhom – prikazima Svetog Luke i Svetog Petra Cetinjskog, trubačima, folklorom.

I, kao što dolikuje, Zvezda je okončala lošu seriju i razbila protivnika. Šteta što je to bio ruski tim, ali nije šteta što je hrabrost dostojno nagrađena. Ovim se još jednom pokazalo kako sport istinski može da bude nešto ”više od igre”, ako ga vode i igraju pravi ljudi. Zvezda i njeno rukovodstvo su ovim ispisali nove stranice istorije i postali besmrtni, šta god se u budućnosti desilo. Kao i svi koji su iz duboke senke ovom velikom događaju bitno doprineli, uprkos pritiscima. A bilo ih je, i te kako.

Sada neka se pitaju raznorazni razočarani/neiživljeni veštičari – da li je ovo zapravo još jedna srpsko-ruska ujdurma? Sprovođenje u delo Nariškinove ”direktive”, izrečene u nedavnom autorskom članku u Novostima, da je ”suština istorijske misije Rusije i njoj srodnih slovenskih država – da svim snagama sačuvamo Evropu od konačnog odvajanja od hrišćanske tradicije i pokušaja stvaranja ’Čudesnog novog sveta’ na Zemlji”? Nastavak operacije ”S-400” (koje, treba napomenuti, niko nije snimio kako napuštaju teritoriju Srbije)? Ili (još jedan) znak nekog šireg buđenja?

Poslednjih decenija, u sklopu širih pokušaja revizije istorije Drugog svetskog rata i srpske i ruske uloge u njoj, jedan od omiljenih argumenata revizionista je da su i Rusija (posle 2000.) i Srbija (tokom 1990-ih) bile i/ili ostale baštinici ”komunizma/boljševizma/staljinizma”, koji nisu ništa bolji od naci-fašizma, što je odgovarajućim EUropskim deklaracijama i ozvaničeno, uz stav o podjednakoj odgovornosti SSSR-a i nacističke Nemačke za početak Drugog svetskog rata.

Štaviše, neonacisti koji su u Hrvatskoj, BiH i Ukrajini instrumentalizovani da se, u ime ”odbrane Evrope”, svirepo obračunavaju sa ”crvenim” Rusima i Srbima, bivali su predstavljani, ili su sami sebe tako doživljavali, još i kao ”branioci hrišćanstva”. Ali, evo, protiv Noći veštica sa pravoslavno-hrišćanskim obeležjima javno ustadoše srpski navijači – ”Crvene zvezde”, u utakmici protiv ruskog tima.

Skoro u isto vreme, Putin i Orban najavljuju borbu protiv sistematske diskriminacije hrišćanstva, i to ne samo u Evropi. Za to vreme, ”hrišćanski” ultra-desničari u Hrvatskoj, Poljskoj, Ukrajini i dalje hrle u prve redove NATO, da bi jurišali na Rusiju, retku evropsku zemlju u kojoj hrišćanstvo doživljava procvat uz čvrstu državnu podršku, da bi nametali anti-hrišćansku LGBT ideologiju širom Evrope i sveta, i (sa)učestvovali u genocidnom čišćenju Bliskog istoka od hrišćanske populacije kakvo nije zabeleženo od pojave hrišćanstva. Svi ti ”branitelji Evrope”, zaneti mržnjom prema Rusiji i Srbiji, zapravo razbijaju bedeme i odbranu Evrope, slabe je iznutra, dele je – zarad čega?

”Demokratije” ispod čije ljušture se sve otvorenije pomalja vladavina novca, korporacije, pornografije i izopačenosti? ”Ljudskih prava” koje, svakim danom, korporativno-birokratska država nadzora sve više obesmišljava? ”Multikulturalnosti” koja se na Zapadu, još i pre glavnog udara nove ekonomske krize, rapidno pretvara u rat ”svih protiv svih”?

”Noć veštica” je samo jedan u nizu simbola tog rata protiv tradicije, bez koje ono što se najčešće podrazumeva pod pojmom ”Evrope” i ne postoji. Na Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog Leta Gospodnjeg 2019. godine, u Beogradu su u srpsko-ruskom susretu, pred barjakom Crvene zvezde i podignutim krstom, veštice ustuknule. Neka se ne završi samo na tome.

 

Autor Aleksandar Pavić

 

Naslovna fotografija: Košarkaški klub Crvena zvezda

 

Izvor Sve o Srpskoj, 01. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u