Godfri: Ne planiram da držim lekcije, stav SAD o Kosovu nepromenjen

„Ne planiram da sa srpskim liderima imam pristup kao da ću da im držim lekcije. Nadam se otvorenom dijalogu“, rekao je on

Novoimenovani američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da ne planira da srpskim liderima drži lekcije, već da se nada otvorenom dijalogu, a poručio je da se američki stav o Kosovu nije promenio i da SAD žele sporazum Beograda i Prištine koji se „u idealnim okolnostima“ zasniva na uzajamnom priznavanju.

„Ne planiram da sa srpskim liderima imam pristup kao da ću da im držim lekcije. Nadam se otvorenom dijalogu, a kada bude potrebno da im kažem nezgodne stvari, reći ću ih direktno, u privatnim razgovorima, koliko god je to moguće, jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji“, rekao je Godfri za Politiku.

Govoreći o stavovima američkih izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera, kao i za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, on je naveo da obojica traže ponovno uspostavljanje dijaloga, ohrabruju i kako je izrazio nadu, pomažu Prištini i Beogradu da zajedno dođu do rešenja od kojeg će obe strane imati korist.

„Nešto što će biti dogovoreno na lokalu i što će trajati dugo, jer je to važno za regionalnu stabilnost“, rekao je Godfri. Na pitanje da li je za Vašington ideja o prekrajanju granica uopšte na stolu i da li misli na priznanje nezavisnosti on je rekao da je važno da se dođe do suštinskih razgovora.

„Ovde bih morao da citiram Metjua Palmera koji kaže da o ovom pitanju nema crvenih linija, niti blanko podrške. To je dobar način da se objasni kako Vašington pristupa ovom pitanju. Nećemo da definišemo način na koji dve strane, Beograd i Priština, treba da dođu do rešenja“, rekao je Godfri.

On je dodao da je važno je da dođe do suštinskih razgovora Prištine i Beograda i da se treba rešiti svih mogućih prepreka kako bi se došlo do održivog rešenja koje bi doprinelo stabilnosti i prosperitetu regiona. Prema njegovim rečima, „takse, kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti, sve su to važni izazovi“.

 

Naslovna fotografija: Ambasada SAD

 

Izvor Politika/Beta/N1, 03. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u