Uhapšeni crnogorski inspektori koji su reketirali biznismena

Iz snimljenog razgovora zaključuje se da su inspektori Neneziću tražili 20.000 evra, ali da su kasnije prepolovili cenu i dogovorili se za 10.000.

Građevinski inspektori Zoran Bošković i Vladan Juretić uhapšeni su jutros nakon što je pre dva dana objavljen snimak kako reketiraju jednog lokalnog biznismena a zbog čega je ostavku podneo resorni ministar. Njima se na teret stavlja da su učinili krivično delo primanja mita. Hapšenje je sprovedeno po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

„Nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Z.B. je određeno zadržavanje do 72 sata. Tokom dana u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici biće saslušan i V.J. nakon čega će biti preduzete dalje mere i radnje u skladu sa zakonom”, saopštilo je Tužilaštvo.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović podneo je juče ostavku nakon što je TV Vijesti objavila video snimak na kojem službenici tog ministarstva, građevinski inspektori Zoran Bošković i Vladan Juretić navodno reketiraju biznismena Boška Nenezića, kako bi mu omogućili da nastavi gradnju objekta u Budvi, uprkos istekloj dozvoli.

„Nisam uspeo da iskorenim ovakvo ponašanje, nije bitno kada se desilo. Jutros sam pokrenuo novi postupak protiv ove dvojice, nakon materijalnih dokaza i nadam se da će biti uspešniji od ostalih”, saopštio je Radulović na vanrednoj konferenciji za novinare u Podgorici.

Iz snimljenog razgovora zaključuje se da su inspektori Neneziću tražili 20.000 evra, ali da su kasnije prepolovili cenu i dogovorili se za 10.000. Investitor Boško Nenezić je navodno reketiranje prijavio budvanskoj policiji u maju ove godine, a odluku da sa pričom izađe u medije doneo je nakon što je shvatio da se predmet od budvanske policije, kako je rekao njegov advokat , „šetao” od Osnovnog, preko Višeg do Specijalnog državnog tužilaštva, prenosi Beta.

Premijer Duško Marković dopisom je juče Tužilačkom savetu ukazao da je, uprkos zakonitom, blagovremenom i savesnom postupanju policije, izostala efikasna akcija Tužilaštva u slučaju korupcije u Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva održivog razvoja i turizma.

 

Naslovna fotografija: aktuelno.me

 

Izvor Politika, 02. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u