Blic: Tri razloga zbog kojih Vašington pojačava pritisak na Srbiju

Situacija se posebno zakuhtala nakon izjava Metjua Palmera, specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan, prenosi list

List Blic naveo je tri razloga za sve jači pristisak Sjedinjenih Američkih Država na našu zemlju. Situacija se posebno zakuhtala nakon izjava Metjua Palmera, specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan. Zabrinutost zbog postavljanja i nabavke ruskog naoružanja, loši potezi EU, posebno zbog odbijanja da se odredi datum početka pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i sukob između Stejt departmenta, koji predstavlja Metju Palmer i Bele kuće, koju predstavlja Ričard Grenel, tri su razloga zbog kojih SAD pritiskaju Srbiju, piše sutrašnji Blic.

Palmerov najveći problem je Grenel. Sada je to praktično nadmetanje između njih dvojice, odnosno između administracije – Stejt departmenta koji predstavlja on, i Bele kuće, to jest Grenela, koji je Trampov čovek, ko će više uraditi po pitanju Kosova, kaže za Blic izvor iz diplomatskih krugova u Vašingtonu. Upozorava, navodi list, da se pritisci na Srbiju tek mogu očekivati.

Promenu kursa i pojačani pritisak možemo videti u poslednjih nekoliko nedelja, što se poklopilo sa Grenelovim imenovanjem, a potom i sa njegovom prvom zvaničnom posetom ovom regionu. Palmer je, uprkos tome što je u javnosti izgledalo drugačije, teško podneo kad je Tramp imenovao Grenela i sada se takmiči sa njim ko će da bude rigorozniji, kaže sagovornik lista.

Blic piše da iz izvora u Berlinu saznaje da ambasador Grenel planira da pozove predsednika Aleksandra Vučića da sluša obraćanje američkog državnog sekretara Majka Pompea ove nedelje u Berlinu, na forumu posvećenom miru i stabilnosti. List napominje da nije svejedno Amerikancima kada čitaju o tome da Srbija planira da nabavi moćne S-300 ili S-400 iz Rusije i podseća da je Palmer, pored ostalog, istakao da su „SAD zabrinute zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji“.

Njegove neuobičajeno oštre izjave, ili bolje rečeno pretnje, iznenadile su deo srpske javnosti, ali samo onaj koji slabo poznaje unutrašnje odnose unutar američke administracije, odnosno probleme na relaciji Stejt depratment – Bela kuća, navodi list.

 

Naslovna fotografija: straitstimes.com

 

Izvor Tanjug/B92, 03. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u