Brnabić u Kini potpisuje Memorandum o razumevanju sa Huavejom

Premijerka Srbije će potpisati Memorandum o razumevanju sa globalnom kompanijom Huavej iz oblasti veštačke inteligencije

Predsednica vlade Ana Brnabić doputovala je danas u Kinu, gde će tokom višednevne posete razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i predvoditi srpsku delegaciju na Drugom kineskom međunarodnom sajmu uvoza EKSPO. Srpsku delegaciju dočekao je zamenik gradonačelnika Šangaja Čen Kun i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. Delegacija Srbije koju u Kini predvodi premijerka Ana Brnabić potpisaće Memorandum o razumevanju sa globalnom kompanijom Huavej iz oblasti veštačke inteligencije.

Memorandum će ispred Vlade Srbije potpisati direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović koji u Šangaju boravi od 2. do 7. novembra kao jedan od članova srpske delegacije. U sklopu posete, predviđeno je da se održi niz bilateralnih sastanaka sa članovima kineske vlade kao i sa predstavnicima IKT kompanija.

Brnabić će se sastati u Šangaju sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o daljem razvoju sveukupnih odnosa dveju zemalja. Predsednica Vlade obratiće se na ceremoniji zvaničnog otvaranja Sajma i obići ekonomski paviljon Republike Srbije.

Tokom boravka u Šangaju, Brnabić će se sastati sa rukovodiocima Hbis Grupe, kompanije Huavej, kao i Benk of Čajna, a takođe će održati predavanje na Šangaj Đao Tong Univerzitetu. Tokom boravka u Kini, delegacija će posetiti i grad Hangdžou, gde će se premijerka Brnabić sastati sa predstavnicima provincije Džđang i posetiti kompaniju Alibaba i visoko-tehnološki park, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Uoči puta u Kinu, Brnabić je u razgovoru sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji Čen Bo, istakla da poziv Si Đinpinga predstavlja veliku čast Srbiji i da odražava najviši nivo saradnje i poverenja dve države. Izrazila je uverenje da će učešće srpske delegacije na predstojećem Sajmu EKSPO dati snažan impuls trgovinskoj i ekonomskoj saradnji dve države, jer je to jedinstvena prilika za srpske privrednike da povećaju svoje prisustvo i plasman proizvoda na kinesko tržište.

Građani Srbije već osećaju benefite uzajamno korisne saradnje sa Kinom. Opredeljenje Vlade Srbije je da se praktična saradnja dve države dalje unapredi zajedničkim projektima u oblastima infrastrukture, inovacija, informacionih tehnologija, digitalnih usluga i obrazovanja – rekla je Brnabić kineskoj ambasadorki i istakla da će svoju posetu Kini iskoristiti da privuče nove kineske investicije u ovim sektorima.

Brnabić je u razgovoru naglasila i važnost inicijative „Pojas i put“, i učešće Srbije u ovoj inicijativi, koja kroz međusobno povezivanje zemalja učesnica doprinosi bržem ekonomskom razvoju.

 

Izvor Srbija danas, 04. novembar 2019.

HUAVEJU PONUĐEN DEO DATA CENTRA U KRAGUJEVCU
Premijerka Srbije Ana Brnabić počela je zvaničnu posetu Kini sastancima sa predstavnicima kineskih kompanija Huavej, Hbis i Banka Kine. Na sastanku sa potpredsednikom Huaveja toj kompaniji je ponuđeno da preuzme deo data centra koji Srbija gradi u Kragujevcu, objavio je RTS.

U delegaciji Srbije su ministri Rasim Ljajić i Nenad Popović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić i privrednici koji će učestvovati na Međunarodnom sajmu izvoza. Brnabić je u razgovorima sa predstavnicima kineske kompanije Hbis, koja je vlasnik smederevske železare od 2016. godine, zahvalila što je Hbis tom investicijom u Srbiji pomogao da se sačuva 5.000 radnih mesta u samoj čeličani i više od 20.000 radnih mesta indirektno.

„Železara je odraz našeg čeličnog prijateljstva“, istakla je premijerka. Delegaciju kineske kompanije predvodio je predsedavajući Ju Jong, a sastanku sa prisustvovali i srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Branbić će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom oko 17 sati po lokalnom, odnosno 10 sati po srpskom vremenu. Na sastanku Brnabić sa potpredsednikom kompanije Huavej najavljena je saradnja u oblasti 5G tehnologije, a kompaniji je ponuđeno da preuzme deo data centra, koji Srbija gradi u Kragujevcu.

Sagovornici srpskoj delegaciji su bili i zvaničnici kompanije Hbis, koja je 2016. preuzela Smederevsku železaru, i Kineske banke, koja ima predstavništvo u Srbiji od 2017. godine, navodi RTS.

 

Naslovna fotografija: Vlada Republike Srbije 

 

Izvor Fonet/N1, 04. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u