Draža Mihailović dobio ulicu u Kragujevcu

Navodi se da je Kragujevac postao prvi veći srpski grad koji je dodelio naziv jednoj ulici po đeneralu Mihailoviću

Pokret obnove kraljevine Srbije saopštio je danas da je na njihovu inicijativu jedna od kragujevačkih ulica dobila naziv Đeneral Draža Mihailović. „Kragujevačka Skupština je prihvatila inicijativu POKS i time je nakon sudske, izvršila i moralnu rehabilitaciju jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije“, navodi se u saopštenju POKS.

Oni napominju da je Kragujevac postao prvi veći srpski grad koji je dodelio naziv jednoj ulici po đeneralu Mihailoviću i očekuju da to učine i drugi gradovi. Smatraju da ovo nije samo rehabilitacija vođe Trećeg srpskog ustanka već i Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prihvaćeni su i ostali predlozi POKS pa su ulice dobili i sveštenik Sava Banković, zatvorenik sa najdužim stažom u komunističkim zatvorima, zatim najbolji đak kragujevačke gimnazije Živomir Živa Kovanović, koga su komunisti nevinog streljali sa 16 godina, uz još 13 kragujevačkih đaka.

Takođe, ulicu je dobio i pilot Živica Mitrović koji je u aprilskom ratu sa kragujevačkog aerodroma odleteo da brani Beograd i upisao se u knjigu junaka šestoaprilskog rata, navodi POKS.

 

Izvor Tanjug/B92, 03. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u