Figaro: Đinping želi da stavi tačku na vekovnu dominaciju Zapada

„Crveni princ nastavlja da učvršćuje kontrolu nad ideologijom radi gradnje autoritarne tvrđave koja će biti u stanju da uputi izazov Zapadu“, navodi list

Uticajni francuski list Figaro objavio je da je Si Đinping „najautoritarniji kineski lider od vremena Mao Cedunga“. Posle ovakvog obeležavanja usledila je optužba da u bliskoj budućosti namerava da Kini obezbedi „svetsko liderstvo“. Figaro ne tvrdi da je to samo po sebi loše, ali navodi da Si želi da „stavi tačku na vek i po zapadne dominacije planetom“.

Navodno je autoritaran jer nastoji da kineskoj planetarnoj dominaciji obezbedi „ideološku podlogu“. Francuski list u ovom kontekstu ukazuje da je poslednje plenarno zasedanje Centralnog komiteta KP Kine (370 članova) prodemonstriralo njegovu „ujedinjenost oko Si Đinpinga“. Isti list navodi da je kineska državna novinska agencija Sinhua to zasedanje – održano nakon pauze od 20 meseci, u vreme kada kineska ekonomija posustaje, a demonstranti u Hongkongu prkose autoritetu Pekinga – nazvala „istorijskim“.

Figaro ne krije da bi mu više odgovaralo da se pokazalo da u političkom vrhu Kine postoji raskop i da Sijeve pozicije slabe. Zato konstatuje: „Crveni princ nastavlja da učvršćuje kontrolu nad ideologijom radi gradnje autoritarne tvrđave koja će biti u stanju da uputi izazov Zapadu. I da stavi tačku na tri decenije njegove politike otvorene neodlučnosti“.

Figaro procenjuje da „završna izjava“ Centralnog komiteta KPK ima zadatak da – u jeku trvenja između Pekinga i Vašingtona – „pokrene mašinu ideološke borbe protiv Zapada“. Prema onome što je objavila Sinhua, vrh kineske partije prvi put u jednom svom dokumentu „opisuje prednosti kineskog sistema upravljanja“.

Francuski list o samom Si Đinpingu u ovom kontekstu piše: „Sin Maovog saborca teži da uđe u istoriju Kine kao lider koji joj je obezbedio nacionalistički preporod i stavio tačku na vek i po za Kinu ponižavajuće zapadne dominacije. Zato započinje novu bitku za sistem vrednosti. Zato će pojačati kontrolu nad sistemom obrazovanja kako bi jače uticao na formiranje nacionalne samosvesti mladih“.

Si je nedavno ocenio i upozorio sunarodnike da „samo socijalizam može spasiti Kinu“. Francuski spoljnopolitički eksperti rekli su za Figaro da će Kina biti u stanju da konkuriše „zapadnom demokratskom sistemu tek 2049.“.

 

Naslovna fotografija: scmp.com

 

Izvor Fakti, 03. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u