Kina osniva ekonomsku zonu između Zemlje i Meseca

Pomenuti projekat bi Kini mogao da donese oko 10.000 milijardi dolara

Budući da je planeta Zemlja očigledno postala premala za ekonomske ambicije Kine, zvanični Peking razmišlja o razvoju trgovine izvan okvira naše planete i o stvaranju ekonomske zone u sublunarnom prostoru do 2050. godine. Nova zona pokrivaće prostor u blizini Zemlje i Meseca, kao i između njih, rekao je Bao Vejmin, šef komisije za nauku i tehnologiju u Kineskoj vazduhoplovnoj naučno-tehnološkoj korporaciji (CAST), a prenosi RT. Ta agencija glavni je izvođač kineskog kosmičkog programa.

Pomenuti projekat bi Kini mogao da donese oko 10.000 milijardi dolara, objavio je državni list Sajens end tehnolodži dejli, pozivajući se na stručnjake iz industrije, prenosi Tanjug. U izveštaju o razvoju tog prostora oko Zemlje i Meseca, Bao je naveo da to polje poseduje ogroman ekonomski potencijal i da bi zvanični Peking zbog toga trebalo da prouči pouzdane, jeftine sisteme vazduhoplovnog transporta između naše planete i njenog satelita.

Osnovna tehnologija trebalo bi da bude gotova do 2030. godine, dok bi ključna transportna tehnologija trebalo da bude gotova do 2040. godine. Do sredine veka, Kina bi mogla uspešno da uspostavi kosmičku ekonomsku zonu, prema tvrdnjama tog kineskog zvaničnika. Kina poslednjih godina ubrzano razvija svoj kosmički sektor i proučava Mesec.

U julu je privatna kompanija „i-Spejs” (poznata i kao Peking intelstar glori spejs tehnolodži) lansirala raketu-nosač, u sklopu prve uspešne orbitalne misije kineske komercijalne kosmičke industrije. Kina je prošle godine lansirala svoju sondu „Čangde 4”, koja je uspešno 3. januara spustila kineski lunarni rover na tamnu stranu Meseca.

 

Naslovna fotografija: Erik Simonsen/Getty

 

Izvor Politika, 04. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u