Protesti u Barseloni protiv posete španskog kralja

Demonstranti su uzvikivali „odlazi“ kralju Felipeu i njegovoj porodici i palili slike španskog monarha

Više hiljada katalonskih separatista demonstriralo je u Barseloni protiv posete španskog kralja Felipea VI koji je pod jakom policijskom zaštitom zbog straha od nereda, prenosi Frans pres. Kralj treba da prisustvuje dodeli nagrada mladim talentima u kongresnom centru u Barseloni. On je došao sa svojom četrnaestogodišnjom ćerkom Leonor, koja nosi titulu princeze Đerone i predsednica je istoimene fondacije koja organizuje ovu dodelu nagrada.

Demonstranti su uzvikivali „odlazi” kralju Felipeu i njegovoj porodici i palili slike španskog monarha. Od jučerašnjeg dolaska kralja kongresni centar je pod jakom policijskom zaštitom, a policija je blokirala jedan važan pristup gradu blizu mesta gde se održava ceremonija.

Ovo je prva poseta kralja Felipea VI Kataloniji od kada je sredinom oktobra osuđeno devet separatističkih vođa na teške zatvorske kazne zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine. Ta osuda je izazvala brojne demonstracije, tokom kojih je bilo i sukoba sa policijom, prenosi Beta.

Felipe VI je na meti kritika katalonskih separatista od svog govora 3. oktobra 2017. kada je pozvao da se osigura ustavni red za vreme pokušaja secesije te oblasti. Separatisti mu zameraju što nije rekao ni reč protiv policijskog nasilja koje je pratilo zabranjeni referendum o samoopredeljenju te oblasti 1. oktobra.

 

Naslovna fotografija: The Times

 

Izvor Politika, 04. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u