Kina i Francuska potpisale ugovore vredne 15 milijardi dolara

Radi se o sektorima aeronautike, energetike i poljoprivrede, uključujući odobrenje za francuske kompanije za izvoz živine, govedine i svinjetine

Kina i Francuska su tokom nedavne posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona potpisali ugovore ukupne vrijednosti 15 milijardi dolara, rekao je u srijedu neimenovani kineski zvaničnik, prenosi Rojters. Postignuti su dogovori u sektorima aeronautike, energetike i poljoprivrede, uključujući odobrenje za 20 francuskih kompanija za izvoz živine, govedine i svinjetine.

U saopštenju iz kancelarije francuskog predsjednika ističe se da je usaglašeno proširenje protokola za izvoz živine, koji je potpisan prošle godine, kako bi bile obuhvaćene patke i guske. Dogovori o energetici obuhvataju memorandum o razumijevanju „Peking gas grupe“ i francuske energetske kompanije „Enži“ radi saradnje na terminalnu tečnog prirodnog gasa i skladišta u gradu Tjanđin na sjeveru Kine.

Dvije zemlje postigle su sporazum do kraja januara 2020. godine o trošku i lokaciji gradnje postrojenja za obradu nuklearnog goriva kompanije „Oran“ ili nekadašnjeg „Areva“. Prethodni planovi za gradnju postrojenja u Lijanjungangu u provinciji Đijangsu na istoku Kine su otkazani nakon protesta.

 

Naslovna fotografija: chinadaily.com.cn

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 06. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u