Orban ispred V4: Iskupimo se tako što ćemo ubrzati pregovore sa Srbijom

„Razočarani smo odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, rekao je premijer Mađarske

Čelnici zemalja Višegradske grupe izjavili su da su razočarani u Evropsku uniju zbog slanja negativnog signala Zapadnom Balkanu, ali da se mogu iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom. Svi smo razočarani odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

„Pošto nismo započeli pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore sa državama koje su već u tom procesu. Možemo da se iskupimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema sa daljim proširenjem“, rekao je Orban, prenela je sinoć MIA.

Premijeri Slovačke i Češke složili su se sa Orbanom, rekavši da su takođe razočarani. „Tri zemlje EU, od kojih je jedna osnivač, koje su se usprotivile proširenju zemljama Zapadnog Balkana, izložile su građane regiona riziku“, rekao je slovački premijer Peter Pelegrini.

„Možda oni vide konačnu perspektivu u saradnji sa Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Ovo je bila velika greška, jer verujem da je proširenje investicija za EU. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, već i bezbednosna“, naveo je Pelegrini. Premijer Pelegrini upozorio je da će EU možda ponovo zapasti u migrantsku krizu zbog pristupa Zapadnom Balkanu.

„Sve V4 zemlje, uključujući Slovačku, uvek će biti na strani zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih podržale i motivisale da daju sve od sebe da se pridruže evropskim strukturama“, naglasio je Pelegrini. Premijeri učestvuju u Pragu na sastanku Grupe prijatelja kohezije koja okuplja 17 država članica Centralne i Istočne Evrope, s ciljem da obezbedi dovoljno resursa za kohezijska sredstva u predstojećem višegodišnjem finansijskom okviru Evropske unije.

 

Naslovna fotografija: pbs.org

 

Izvor Tanjug/RTS, 06. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u