Ambasador Francuske: Želimo da Srbija uđe u EU, alternativnog cilja nema

On je objasnio da Francuska „nema rezerve“ kad je reč o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU

Francuski ambasador u Srbiji Žan Luj Falkoni je izjavio da Francuska želi da „zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, uđu u Evropsku uniju (EU)“. „To je naš cilj i drugog, alternativnog cilja nema“, poručio je Falkoni gostujući u Novom danu.

On je objasnio da Francuska „nema rezerve“ kad je reč o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU, navodeći da je reč o procesu koji podrazumeva određene uslove koji moraju biti ispunjeni. Govoreći o neotvaranju pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Falkoni je istakao da su se te zemlje trudile, ali da neki uslovi kad je reč o reformama nisu ispunjeni. „Tu nema ustupaka“, poručio je Falkoni.

Falkoni je odnose Francuske i Srbije ocenio kao jako dobre. „Građeni su na bogatoj istoriji saradnje i bratstva, kao i tesnim ekonomskim odnosima“, rekao je on. Dodao je da je smisao posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji želja da Francuska i EU budu više prisutni na Balkanu.

„To je razmrdalo stvari i na ekonomskom planu, gde su odnosi relativno dobri“, rekao je Falkoni i ocenio da postoji perspektiva da budu još bolji, navodeći da će se raditi na tome. Prihvatljivo svako rešenje koje dogovore Beograd i Priština Govoreći o rešenju problemu Kosova, Falkoni je rekao da je za evropsku perspektivu Srbije i Kosova neophodna normalizacija odnosa.

„Čuo sam da je predsednik (Aleksandar) Vučić rekao da je spreman za dijalog, ali je potrebno da postoji partner s druge strane. Prvi uslov je da bude formirana vlada u Prištini, nadam se da će nakon toga postojati volja za dijalogom“, rekao je on. Falkoni se nada da će do nastavka dijaloga doći i podseća da je EU „glavni akter da potpomogne dijalog“.

„Mi (Francuska) smo spremni da taj dijalog pratimo i podržimo sa Nemačkom“, rekao je Falkoni. Ambasador ističe da će svako rešenje koje prihvate Beograd i Priština biti prihvatljivo i za Francusku.

KOMPLEKSNA POLITIČKA SITUACIJA U SRBIJI
Odgovarajući na pitanje o političkoj situaciji u Srbiji, Falkoni je ocenio da je ona kompleksna.

„Jedan deo opozicije predlaže bojkot izbora. Rasprava na političkoj sceni se vodi u velikoj meri oko bojkota izbora ili izlaska na izbora i oko činjenice da se jedan broj međunarodnih aktera pozicionirao da pomogne da se ponovo uspostavi politički dijalog između opozicije i vladajuće većine“, kaže Falkoni.

Naglasivši da ne želi da sudi „o jednoj ili drugoj partiji“, Falkoni je rekao da poštuje i stav o pozivu na bojkot, ali da je učešće na izborima način da se čuje glas odnosno da je pitanje kako će opozicija nastaviti sa izražavanjem stavova u slučaju bojkota. Kao važan element funkcionalne demokratije Falkoni je istakao slobodu medija i pristup medijima. „Opozicija mora imati pristup medijima da bi izrazila svoje stavove“, smatra Falkoni.

„Srbija je velika i lepa zemlja, ja sam puno u Beogradu, ali volim da izađem iz njega. Srbija nije samo Beograd, koji jako volim“, dodao je Falkoni.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor N1, 07. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u