Da li Handke zbog srpskog pasoša gubi austrijsko državljanstvo

Napadi na Handkea se nastavljaju, a ovoga puta se u pitanje dovodi i njegovo austrijsko državljanstvo

Napadi na ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, zbog njegove uloge u iznošenju svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije, nastavljaju se, a ovaj put je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika Esterajh, nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

Istraživački sajt „Itersept” objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo. Handkeu je pasoš SR Jugoslavije uručen 15. juna 1999. u ambasadi u Beču.

„Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo, gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo, potrebno je pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvolu i dobiti odobrenje”, objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prenosi Tanjug.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje Esterajh, sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj. Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podseća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbergera.

„Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promenio odluku”, ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

„Intersept” navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na „veoma nepreglednom” sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dve fotografije jugoslovenskog pasoša poznatog književnika.

 

Izvor Politika, 07. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u