Kozomara: Amerikanci bi prihvatili predlog Rusije o BiH, prepreka su Britanci

„Amerikancima ova kancelarija (OHR) ništa ne znači. Međutim, znači Britancima, jer kroz nju vide mogućnost da ucenjuju druge države u Evropi“, ističe on

Republika Srpska je inicirala, a Rusija na sastanku Saveta bezbednosti UN zatražila zatvaranje kancelarije visokog predstavnika UN u Bosni i Hercegovini. Rusija smatra da je aktivnost ove kancelarije pristrasna i da izlazi iz svojih nadležnosti, odnosno iz okvira Dejtonskog sporazuma. Očekivano, ovakav ruski stav ostao je izolovan u SB UN, ali ne i nebitan, kako tvrdi naš sagovornik Anđelko Kozomara, politikolog iz Bosne i Hercegovine.

EU NEĆE PROTEKTORAT
Ko uopšte može da ukine kancelariju visokog predstavnika i kakva je procedura?

„Savet bezbednosti UN osnivač je ovog tela, jer je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, pa je tako i nadležan kako za njegov rad, tako i za ukidanje. Dakle, SB je taj koji je odredio mandat trajanja ovog organa, kao i pravce delovanja. Značaj ruskog poteza u SB UN je velik, jer se ovo nije dešavalo do sada“, ističe Kozomara.

Naš sagovornik u sklopu ruskog predloga podseća i da je i Savet EU rekao da BiH ne treba da se nada pristupnim pregovorima za ulazak u EU, sve dok postoji kancelarija visokog predstavnika.

„Svi su svesni da je BiH protektorat i da takva zemlja ne može da napreduje u međunarodnoj zajednici, bilo da je u pitanju EU ili neki drugi organ. Lako može da se desi da se Amerika i druge članice SB saglase sa ovim predlogom Rusije i da se ta kancelarija ukine. Mada, to bi bila duga procedura koja bi trajala sigurno dve do tri godine“, smatra on.

VAŠINGTONU NE TREBA OHR
„Amerikancima, na primer, ova kancelarija ništa ne znači. Međutim, znači Britancima, jer kroz nju vide mogućnost da ucenjuju druge države u Evropi i prate odnos Rusije i RS i odnos RS i Srbije. Vidimo da je mandat snagama NATO-a produžen na još godinu dana, pa tako možemo očekivati da će OHR u BiH ostati još godinu ili dve“, veruje Kozomara.

On ne misli da bi neka vrsta „upozorenja“ osnivača kancelarije visokog predstavnika da prestane da se meša u unutrašnja pitanja BiH, bilo neko prelazno rešenje.

„Mislim da je to jedan dug i spor proces i da je najefikasnije da se zatvori. Ako išta drugo, bar bi trebalo javno reći da je postupak njenog zatvaranja u toku. To bi svakako bilo efikasnije od sužavanja njegovih nadležnosti, pre svega onih koje je sâm sebi nezakonito dodelio“, uveren je Kozomara.

Naš sagovornik kaže da i kada bi se desilo da se donese odluka o ukidanju ove kancelarije, administracija je ogromna i tražila bi vreme za demontiranje. Takođe, arhiva koja postoji, morala bi da nađe svoju novu adresu, a po rečima našeg sagovornika, to bi mogla da bude kancelarija EU koja tamo već postoji.

 

Autor Brankica Ristić

 

Naslovna fotografija: Midhat Poturoviç – Anadolu Ajansı

 

Izvor Sputnjik, 06. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u