Plenković: Vučić ima pravo da dođe u Zagreb, apelujem da se spuste tenzije

On veruje da neće biti drame oko Vučićevog dolaska, iako su novinari napomenuli da su prošlu posetu Hrvatskoj pratili protesti

Hrvatski premijer Andrej Plenković demantovao je danas najave i nagađanja da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) održati govor u Hrvatskom saboru, uz objašnjenje da Vučić može doći na Kongres jer ga je pozvao predsednik EPP Jozef Dol. Plenković je nakon sednice Vlade, komentarišući medijske navode da će Vučić održati govor u Hrvatskom saboru, jer je predviđen za govornika na Kongresu EPP u Zagrebu od 19. do 21. novembra, rekao da ne treba lagati.

„Nije dobro iznositi laži u etar koje onda drugi prenose, to je jako važno za kulturu slobode medija i profesionalno izveštavanje, ne treba lagati“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Hrvatski premijer veruje da neće biti drame oko Vučićevog dolaska, iako su novinari napomenuli da su prošlu Vučićevu posetu Hrvatskoj pratili protesti. Plenković je, kako prenosi agencija Hina, rekao da se sa predsednikom Srbije često viđa na međunarodnim skupovima, navodeći da će se videti i na sastanku u Ženevi.

Komentarišući Vučićev dolazak u Zagreb, Plenković je naglasio kako on ima pravo da dođe jer je pozvan jer je i Srpska napredna stranka pridruženi član EPP.

„Pozvan je, pozvao ga je predsednik (Jozef) Dol. Ako želi doći, doći će“, rekao je Plenković. On je naglasio da je Kongres EPP najveći skup bilo koje evropske političke porodice ikad održan u Hrvatskoj. „Mnogi su potvrdili dolazak, koliko je meni poznato gospodin Vučić još nije“, rekao je Plenković.

Na pitanje je li u redu da Vučić dolazi u Zagreb na skup koji će biti održan dan nakon godišnjice pada Vukovara, Plenković je odgovorio kako mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja jer je datum održavanja Kongresa EPP definisan još pre dve godine. „Zašto mistifikujete nešto? Apelujem na sve vas da snizite ton činjenju nenormalnim nečega što nije nenormalno“, poručio je Plenković.

Kongres EPP biće održan u Areni Zagreb, koja može da primi pozvanih 2.000 ljudi, a pozivi su upućeni šefovima vlada ili predsednicima stranaka iz političke porodice EPP, navodi Hina. Agencija ističe da su i iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, koja je deo političke porodice EPP, demantovali „dezinformacije oko održavanja Kongresa EPP u Zagrebu“.

Naglašavamo da Aleksandar Vučić nije predviđen kao govornik na sednici Predsedništva i Političke skupštine EPP 19. novembra, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog sabora, kako se to navodilo na portalu N1 televizije, ističe HDZ.

Vučić je naveden kao jedan od govornika na Kongresu EPP na službenoj mobilnoj aplikaciji Kongresa. Na njoj se navodi 60-ak govornika, među njima i Vučić, koji bi trebalo da održi govor u sredu, 20. novembra, u zagrebačkoj Areni, navodi Hina.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor FoNet, 07. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u