Server: Teško da će kosovski sporazum biti postignut naredne godine

Server je pritom dodao da je loš svaki sporazum koji krši „suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“

Male su šanse da dogovor između Srbije i Kosova bude postignut pre kraja mandata predsednika SAD Donalda Trampa 2021, ocenio je analitičar Danijel Server na na okruglom stolu posvećenom Kosovu, novoj vladi, Evropskoj uniji, dijalogu sa Srbijom i budućnosti Kosova, koji je održan na Univerzitetu “Džon Hopkins”.

Server je rekao da je loš svaki sporazum koji krši suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, prenosi Kosovo onlajn. “Dobar je onaj koji omogućava veliku decentralizaciju i samoupravu na lokalnom nivou za srpsku i albansku zajednicu.

“Za Srbiju je veoma teško da traže od Kosova ono što ne žele da private u Srbiji. Na primer, zagarantovana zastupljenost manjina na Kosovu nema ekvivalent u Srbiji, a reciprocitet je jedno od osnovnih pravila diplomatije”, rekao je Server.

Predstavnik Samoopredeljenja Haki Abazi rekao je da očekuje da će se nova kosovska vlada suočiti sa nizom izazova, uključujući i sporazum sa Beogradom. Prema njegovim rečima, SAD i EU sve su otvoreniji ka ideji da se vreme za postizanje dogovora ne limitira.

„Nema sumnje da je dijalog potreban. Mislim da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić shvatio da postoji nova realnost na Kosovu. Oni imaju vrlo konstruktivnog partnera na kosovskoj strani, što znači da ako svi mislimo da je budućnost EU taj sporazum bi trebalo da bude evropski sporazum uz podršku SAD“, rekao je Abazi. On je dodao da neće ponovo otvarati pitanje granica.

„Ali, ukoliko bude postojala tendencija za sabotažom u tom pogledu, mislim da će reciprocitet biti naš odgovor, rešenje koje smo videli svuda u svetu i ne vidim što bi Balkan bio izuzetak”, rekao je Abazi.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Fonet/NSPM, 07. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u