Hag podiže 200 optužnica protiv pripadnika OVK

Na Kosovu predviđaju da je podizanje prvih optužnica za ratne zločine pitanje dana

Milaim Zeka, predsednik kosovske Evroatlantske partije, tvrdi da bi i lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, mogao da dobije poziv za saslušanje u Specijalnom sudu za zločine takozvane OVK, prenosi Tanjug, pozivajući se na kosovske medije.

Zeka kaže da bi sud u Hagu mogao da podigne čak 200 optužnica. Prema njegovim rečima predstavnici svih stranaka će dobiti pozive za saslušanje. Veterani OVK već uveliko licitiraju sa brojem optuženih i o događajima zbog kojih će se suditi u Hagu, ali niko do sada nije pomenuo da bi moglo da bude podignuto čak 200 optužnica.

Na Kosovu predviđaju da je podizanje prvih optužnica pitanje dana, dok je za Politiku u Hagu rečeno da se istrage nastavljaju. Informacije o privođenju kraju izvesnog broja istraga potvrđene su nam i od dobro obaveštenih sagovornika u Srbiji.

„Biće pozvani članovi Demokratske partije Kosova, a zatim i pokreta Samoopredeljenje”, navodi Zeka.

Upitan na koga misli kada pominje Samoopredeljenje, Zeka je rekao da je Aljbin Kurti takođe bio deo OVK. Govoreći o nameri nekih da se u Hagu brane ćutanjem, Zeka je kazao: Na Kosovu su podignute tenzije zbog sve učestalijih poziva iz Haga, a veterani ne kriju očekivanja od nove vlade i Aljbina Kurtija da stavi van snage zakon o osnivanju suda u Hagu, ukoliko postane premijer. Veterani optužuju Hašima Tačija, predsednika privremenih prištinskih institucija za osnivanje ovog suda.

Pominju datum 30. jun 2020. godine, kada ističe petogodišnji mandat sudu u Hagu, osnovanom 3. avgusta 2015. godine. Međutim, kako nam je objašnjeno, mandat će se nastaviti i posle tog datuma.

„Zakonom je predviđeno i usvojeno u Skupštini Kosova da će se mandat SVK i ST nastaviti i posle tih pet godina, sve dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su istrage i postupci pred Specijalizovanim većima završeni”, rekla je za Politiku Anđela Grijep, portparol suda u Hagu.

Krajem prošle sedmice, sud u Hagu je u svojim prostorijama organizovao sastanak radne grupe branilaca i zastupnika žrtava, u znak podrške njihovim nastojanjima da osnuju takozvano nezavisno predstavničko telo. Predsednica suda Ekaterina Trendafilova naglasila je izuzetan značaj postojanja ovog tela za izvršenje mandata SVK na, kako je rečeno, „bezbedan, nezavisan, nepristrastan, pravičan i efikasan način”. Do danas, 164 branioca i zastupnika žrtava upisano je u imenik.

I dok Specijalizovana veća podržavaju organizaciju branilaca i zastupnika, albanski mediji su preneli vest da Specijalizovano tužilaštvo istražuje kancelariju Dritona Ljajćija zbog „protivzakonitog plaćanja advokata odbrane”.

Koha je prenela da je Driton Ljajći, rukovodilac Kancelarije za pravnu pomoć za potencijalno optužene pred sudom u Hagu, januara ove godine prisustvovao saslušanju Samija Ljuštakua pred specijalnim tužiocem.

„Ali, prema rečima njegovog advokata, Artana Ćerkinija, on je tu boravio kao prevodilac u komunikaciji između Ljuštakua i advokata Džefrija Najsa ”, izveštava KTV.

Specijalno tužilaštvo imalo je saznanja o položaju Ljajćija, kaže Ćerkini i dodaje da je takva situacija stvorena zbog toga što advokat Najs nije hteo da prihvati prevodioce tužilaštva. Isključujući mogućnost da Ljajći zbog ovoga bude pozvan, Ćerkini je kazao da je Specijalno tužilaštvo, osim funkcionisanja kancelarije, imalo sumnju i zbog više plaćanja za odbranu potencijalno optuženih.

Zakon naime predviđa da svi optuženi imaju pravo na pružanje pomoći u pokrivanju troškova odbrane, ali tek nakon podizanja optužnice, a ne u istražnoj fazi ili tokom saslušanja.

 

Autor Dorotea Čarnić 

 

Naslovna fotografija: Profimedia

 

Izvor Politika, 07. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u