Makrona demantuju Merkelova, Stoltenberg, Pompeo…

„Smatram da su to prilično oštre reči. To nije moje mišljenje“, izjavila je Merkelova na konferenciji za štampu sa Stoltenbergom

Kancelarka Nemačke Angela Merkel se ne slaže sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona da se NATO nalazi „u komi“.

„Smatram da su to prilično oštre reči. To nije moje mišljenje“, izjavila je Merkelova na konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Ni Stoltenberg se ne slaže sa Makronom.

„Alijansa je jaka sve dok SAD, Severna Amerika i Evropa, dok svi zajedno radimo to što smo radili decenijama. Naša kolektivna bezbednost je najjača još od vremena Hladnog rata. Evropski saveznici povećavaju nivo spremnosti svojih snaga, više investiraju u odbranu. SAD povećavaju prisustvo u Evropi“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Američki državni sekretar Majk Pompeo takođe se oglasio povodom izjave predsednika Francuske, rekavši da NATO ostaje najvažniji strateški partner u istoriji. „Smatram da NATO ostaje važan, veoma značajan, a možda i najznačajniji strateški partner u istoriji“, rekao je Pompeo.

Ranije je Makron u intervjuu koji je dao Ekonomistu izjavio da se NATO nalazi u komi jer u radu Alijanse nema planova niti koordinacije. Prema njegovim rečima, nema koordinacije oko strateških rešenja između SAD i partnera iz NATO-a. Kao primer on je naveo operaciju Turske u Siriji, koja je započela nakon razgovora predsednika SAD i Turske.

 

Izvor Sputnjik 07. novembar 2019.

ZAHAROVA: MAKRON JE U PRAVU, NATO JE DOŽIVEO MOŽDANU SMRT
Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o moždanoj smrti NATO-a odražava istinu, napisala je na „Fejsbuku“ portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Marija Zaharova navodi da Makrona izjava da je NATO u stanju moždane smrti predstavlja jasnu definiciju trenutne situacije NATO-a.

„Šta tačno Evropa može da uradi za kontrolu svoje sudbine? U 20. veku imala je dva rata, u 19. veku i pre toga beskonačni broj lokalnih ratova, kao i aktivnosti na širenju ideja uz pomoć koplja i mača“, navela je Zaharova, prenosi Tas.

Dodaje da su procesi koji su nastali nakon potpisivanja 14 tačaka Vudra Vilsona, a koji su evoluirali tokom Drugog svetskog rata i razvili se u ekonomsku i političku integraciju Evrope, pomogli da se izađe na kraj sa glavnim zadacima da se zaustave beskonačne evropske podele. „Oni su, takođe, doveli i do krize identiteta i razvoja“, zaključila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski Ekonomist da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora. Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

„Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora“, rekao je Makron. Dodao je da Evropa mora da počne da strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. „U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu“, rekao je Makron, preneo je Indeks.

 

Izvor Tanjug/RTS, 07. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u