Miroviću u CG uskraćeno pravo na advokata, on podneo tužbu

Profesor Mirović će biti prinuđen da podnese novu tužbu Upravnom sudu u Podgorici, izjavio je njegov advokat

Advokat Ivan Ninić iz Beograda koji zastupa prof.dr Dejana Mirovića saopštio je, da još uvijek nije stavljena tačka na predmet njegovog branjenika, kojem su, podsjećamo crnogorske vlasti bile zabranile ulazak u Crnu Goru, te da će zbog novonastalih okolnosti morati podnijeti novu tužbu Upravnom sudu u Podgorici.

„Taman kada smo pomislili da je pravnom nasilju i dviljaštvu vladajuće elite u Crnog Gori došao kraj i da je stavljena tačka na predmet mog branjenika prof.dr Dejana Mirovića, ispade da smo prinuđeni da podnesemo još jednu tužbu Upravnom sudu u Podgorici. Uvreda za zdrav razum je zaključak Ministarstva unutrašnjih poslova da je sam Mirović prouzrokovao troškove postupka jer je želeo da pređe granicu i da je sam trebalo da piše žalbu na meru zabrane.

Ovde se ne radi o 400 eura, već o principijenoj i beskompromisnoj borbi da se ukaže da je jedna grupa ljudi, koja je privatizovala Crnu Goru, smatra da može nekažnjeno da ugnjetava civizacijska prava intelektualaca samo zato što drugačije misle“, rekao je advokat Ninić za naš portal.

Rešenje MUP-a
Rešenje MUP-a

Takođe, našem portalu dostavio je tužbu i pitanja proslijeđena Upravnom sudu:

„Na osnovu čega tuženi temelji svoju tvrdnju i zaključak da je tužilac, svojim ponašanjem ishodovao pokretanje postupka? Da li je tužilac imao saznanja da mu je zabranjen prelazak državne granice? Da li je tuženi prethodno obavestio tužioca da mu je stavljena mera zabrane prelaska državne granice? Da li bi ista odluka tuženog o uskraćivanju prava na uslugu advokata bila i u situaciji da je tužilac državljanin Avganistana?“

Način na koji gospođa Milanka Baković, generalna direktorica Direktorata za upravne unutrašnje poslove, rešava upravni postupak, smatra advokat Ninić, predstavlja saramotu i za Vladu Crne Gore i za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Međutim, ovo nije vlastita odluka gopođe Baković, već je to odluka ministra Nuhodžića koji se krije iza nejakih pleća državne službenice, tako što joj je ovlašćenjem poverio potpisivanje upravnih akata iz delokruga rada ministarstva. Takve ljude treba razvlastiti i lišiti mogućnosti da uništavaju ljudske živote svih onih građana koji nisu na liniji „Prve familije“, jer odluke koje donose i potpisuju u ime države Crne Gore predstavljaju bruku koja će živeti doveka“, navodi Ninić.

Najveći apsurd, itiče on, je u tome što se njegovom branjeniku pravo na troškove žalbenog postupka uskraćuje po nepostojećem članu 104. Zakona o opštem upravnom postupku iz 2011. godine.

„Odredbom čl. 147. Ustava Crne Gore propisana je zabrana povratnog dejstva propisa, te tuženi organ u konrketnom slučaju nije mogao 01. oktobra 2019. godine da primeni propis koji više nije na snazi počev 01. jula 2017. godine, što predstavlja svaku lišenost smisla za tumačenje prava od strane MUP-a Crne Gore, vrhunac bestidnosti pojedinaca u službi aktuelnog režima koji tako sramne odluke potpisuju i kontinuitet kršenja elementarnih ljudskih prava tužioca prof. dr Dejana Mirovića“, pojašnjava Ninić.

U tužbi je, navodi advokat postavljeno sledeće pitanje Upravnom sudu: „Da li bi gospođa Baković ovakve „greške“ pravila i nezakonita rešenja donosila u situaciji da rešava o ostvarivanju prava nekoga iz „Prve familije“?

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub 

 

Izvor IN4S, 07. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u