Politika: Draža Mihailović dobio ulicu, ali u Desimirovcu

Skupština grada Kragujevca usvojila je predlog žitelja Desimirovca, pa je čiča Draža dobio ulicu u ovom mestu, ne u samom Kragujevcu

Pojedini mediji i dalje izveštavaju da je Skupština grada prihvatila inicijativu Pokreta obnove Kraljevine Srbije da vođa četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu Dragoljub Draža Mihailović dobije ulicu u Kragujevcu – što nije tačno. Razjašnjenja radi, odbornici su na sednici Skupštine grada prošlog petka usvojili predlog žitelja obližnjeg Desimirovca, pa je čiča Draža dobio ulicu u ovom mestu, ne u samom Kragujevcu, za šta se zalagao POKS.

– Inicijativa Pokreta obnove Kraljevine Srbije nije mogla da uđe u skupštinsku proceduru zbog formalne manjkavosti. Predlog je bio načelan i u njemu nije bila naznačena konkretna ulica koju treba da dobije Mihailović. U predlogu Mesne zajednice Desimirovac je tačno navedeno koja je ulica u pitanju, što je, po proceduri, neophodno – navodi Suzana Pavlović, sekretar Skupštine grada.

Predlog da se komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini dodeli ulica, žitelji Desimirovca su preko mesne zajednice uputili decembra 2018. godine, a inicijativa POKS-a je na adresu Skupštine grada Kragujevca stigla u aprilu ove godine.

– Inicijativa POKS-a može da uđe u redovnu proceduru, čime se otvara mogućnost da Dragoljub Mihailović zaista dobije ulicu ili trg u samom Kragujevcu, onako kako je to ova organizacija predložila. Za sada je Draži Mihailoviću dodeljena ulica u naseljenom mestu na teritoriji grada, kako se to kaže administrativnim rečnikom – objašnjava Pavlovićeva za Politiku.

Desimirovac je od Kragujevca udaljen desetak kilometara, a ulica koja je nazvana po četničkom vođi zvanično nosi naziv Đenerala Draže Mihailovića. U predlogu Desimirovčana je naznačeno da je reč o ulici broj 4, koja ima sledeći opis: „Ulica počinje od ulice 1, između k. p. 818 i k. p. 970/2, ide delom duž k. p. 813, prelazi na k. p. 775, na kojoj se završava između k. p. 769/3 i k. p. 778/2, sve u KO Desimirovac.”

– To je prva levo posle „Agrožikena” – objašnjava nam zamenik predsednika POKS-a Mirko Čikiriz. U razgovoru za Politiku Čikiriz insistira na suštini inicijative političke organizacije koju predstavlja.

– U ovom slučaju je važna suština jer je Kragujevac postao prvi veći grad u Srbiji na čijoj teritoriji je jedna ulica nazvana po Dragoljubu Mihailoviću. Tim činom je ispravljena nepravda prema jednoj od najznačajnijih ličnosti u istoriji Srbije – navodi naš sagovornik, inače državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Posle reakcije Kragujevčana, koji su nezadovoljstvo odlukom Skupštine grada iskazali na društvenim mrežama, oglasio se i Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. Subnor Kragujevca i Šumadije u saopštenju navodi: „Osuđujemo stav odbornika bez obzira na ideološku i političku pripadnost jer su zaboravili na žrtve četničke kame.”

 

Izvor Politika, 08. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u